PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS.

Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 – bajka!

 

foto: przepisytradycyjne.pl 

 

Zainspirowana smakami i opowieściami przy stole oraz zafascynowana smakiem pierogów z malinami w karmelu – których miałam okazję również próbować, po powrocie do domu podwinęłam rękawy, rozłożyłam stolnicę i tak powstały nieziemsko pyszne
PIEROGI z MALINAMI w KARMELOWO-ORZECHOWYM sosie.
Podałam je z gałką lodów i listkami mięty!
Moi goście byli oczarowani! 🙂

 

przepis na ok 30-35 pierogów

ciasto:
300 g mąki pszennej typ 2000 (drobno mielona)
200 ml wrzącej wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki kurkumy
5 łyżek oleju

farsz:
300 g świeżych malin

sos karmelowo-orzechowy:
8 łyżek białego cukru
1/2 szklanki wody
50 g prawdziwego masła
2 łyżki śmietany 18%
1 duża łyżka masła orzechowego

 

ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, kurkumę i olej. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę na około 10-15 minut aby odpoczęło.

pierogi:
Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości kilku milimetrów. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy na nie po 2 maliny i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

sos karmelowo-orzechowy:
Do rondelka wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po całym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy)  aż cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na brązowy. Następnie wlewamy wodę – uwaga! będzie mocno bulgotać i pryskać- i przy pomocy rózgi mieszamy aż cukier rozpuści się w wodzie. Dodajemy kolejno wszystkie składniki pamiętając o tym, że zanim dodamy następny składnik, ten poprzedni musi być dobrze rozpuszczony i wymieszany: masło, masło orzechowe i śmietanę. Cały sos gotujemy jeszcze ok 5 minut aż delikatnie zacznie nam gęstnieć.

podanie:
Ugotowane pierogi wkładamy do suchego garnka i zalewamy sosem karmelowo-orzechowym. Delikatnie ruszamy garnkiem, aż sos dokładnie otoczy nasze pierogi. Podajemy w towarzystwie ulubionych lodów i dekorujemy listkami świeżej mięty. Pozostały sos przelewamy do dzbanuszka i podajemy „na dokładkę”.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]



22 thoughts on “PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *