CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i wyprowadziliśmy się od Babci, to był czas na chleb kupny. Jak wyjechałam na studia, moja mama zaczęła znów piec chleb 🙂 wymyśliła sobie swój przepis i piecze go do dziś. Jest to zdecydowanie jej popisowy wypiek! My na co dzień kupujemy pieczywo w ulubionej piekarni, ale gdy mam wolą niedzielę – chleb piekę w domu.
Inspiracją do stworzenia przepisu na mój chleb idealny – który wychodzi mi zawsze jest przepis na Chleb z płatkami owsianymi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb”.

przepis na 1 bochenek o wielkości 30cmx11cm

zaczyn:
50g mąki pszennej typ 480
10g świeżych drożdży
75ml ciepłej wody

ciasto:
160g mąki pszennej typ 480
160g mąki pszennej typ 2000
1 łyżeczka soli
ok. 420ml zimnej wody
110g płatków owsianych górskich

zaczyn:
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy. Ostawiamy do podwojenia objętości.

chleb:
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Gdy się lekko zezłocą wsypujemy je do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy aż płatki wypiją całą wodę.
Gdy zaczyn jest wyrośnięty, dodajemy do niego uprażone płatki z wodą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki i sól. Wyrabiamy krótko ciasto do połączenia wszystkich składników (ciasto będzie raczej rzadkie), odstawiamy do podwojenia objętości.
Blaszkę na chleb smarujemy masłem, wykładamy do niej wyrośnięty chleb, wyrównujemy jego powierzchnię i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrówna się z powierzchnią blaszki wkładamy go do nagrzanego i zaparowanego piekarnika* i pieczemy 40 minut. Następnie upieczony chleb studzimy na kratce.

*Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, funkcja grzania góra/dół,  a na dno wstawiamy naczynie żaroodporne z 2 szklankami wody.

** chleb dobrze się mrozi 🙂 jeśli wiem, ze mam szalony tydzień, to piekę od razu 2 bochenki chleba, następnie porcjuję i wkładam do zamrażarki. Gdy skończy się pieczywo wyjmuję chleb, rozmrażam i jest stale tak dobry jak wcześniej 🙂

 

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

14 września miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z gwiazdą Fit&Beauty organizowanych przez WSZYSTKIEABOUTLife  tam poznałam firmę MADE IN COCO i ich wspaniałe produkty: masło, olej, mąkę, cukier i wiórki – WSZYSTKO KOKOSOWE! Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w opakowaniach – piękne i równe słoiki – […]



19 thoughts on “CHLEB niedzielny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *