Pstrągi faszerowane fenkułem i cytryną z ziarnami kopru włoskiego i chilli – grill ZERO WASTE – relacja z warsztatów kulinarnych z TESCO

Pstrągi faszerowane fenkułem i cytryną z ziarnami kopru włoskiego i chilli – grill ZERO WASTE – relacja z warsztatów kulinarnych z TESCO

Ta wiosna jest dla mnie czasem szczególnym! Wiele zmian w życiu prywatnym jak i miłe spotkania w życiu blogera 🙂 Końcem kwietnia brałam udział w cudownych warsztatach grillowych TESCO, gdzie zgłębialiśmy sekrety kuchni ZERO WASTE tworząc tym samym wspaniałą historię pisaną smakiem.

Spotkanie odbyło się w restauracji RUSZT na warszawskim Mokotowie. Charyzmatyczni Jakub Steuermark wraz z Jerzym Nogalem zadbali o to, by wszyscy zaproszeni goście czuli się wyjątkowo! Było to bardzo cenne spotkanie, ponieważ kucharze zaprezentowali nam niesamowicie smaczne  dania prosto z rusztu, oraz pokazali w jaki sposób planować spotkanie przy grillu, które na długo zapadnie w pamięci gości 🙂 Słowem klucz okazało się PLANOWANIE ! Warto wszystkie dania planować tak, aby składniki w nich zawarte wykorzystać na maxa! w myśl zasady ZERO WASTE!

 

 

W naszym grillowym menu znalazły się:

** porchetta wieprzowa z rodzynkami, skórką z cytryny i ziołami
** pstrąg faszerowany fenkułem, cytryną, kolendrą, ziarnami kopru włoskiego i chilli
** owoce karmelizowane z kruszonką i sosem waniliowym

oraz pyszne dania „z odpadków”
** faszerowane cebule
** zupa „Zero Waste”
** twaróg
** masło wędzone dymem z kory sosny
** podpłomyki z resztek

     

Dodatkową,  atrakcją warsztatów była przygotowana przez  braci Kubę i Staszka Sapiejów stacja barmańska! Dzięki nim mogliśmy poznać z bliska sztukę przygotowywania przepysznych alkoholowych drinków i bezalkoholowych koktajli. Odkryliśmy tajemnice przepysznego syropu z kolendry i dostaliśmy w prezencie słoiczek aromatycznych malin z cukrem  – którymi Panowie skradli moje serce <3

 

 

 

zapraszam Was serdecznie po przepis na danie, które zdecydowanie smakowało mi najbardziej!

 

Pstrągi faszerowane fenkułem i cytryną z ziarnami kopru włoskiego i chilli

8 oczyszczonych i wypatroszonych pstrągów
2 cytryny
2 papryczki chili
sól
garść ziaren kopru włoskiego
odrobina oliwy z oliwek

Pstrągi natnij i faszeruj plastrami cytryny, ziarnami kopru włoskiego i pociętymi papryczkami chili. Całość posól, lekko skrop oliwą a brzuch ryby zamknij wykałaczkami. Włóż do klatek do grillowania ryb i grilluj na dużym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony.

 

tak wyglądało moje otwarcie sezonu grillowego 2018!

na zdrowie! 🙂

 

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

WARSZTATY kulinarne dla członków Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów i uczestników Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie

WARSZTATY kulinarne dla członków Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów i uczestników Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie

W ubiegłą sobotę miałam niesamowitą przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne dla członków Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów i uczestników Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie, które odbyły się w Świetlicy Wiejskiej w Szczutkowie (na Podkarpaciu), w ramach Projektu „NAWIGATOR – KOMPLEKSOWY PROGRAM WSPIERANIA ROZWOJU EKONOMII SPOŁECZNEJ” realizowanego przez PODKARPACKI REGIONALNY […]



16 thoughts on “Pstrągi faszerowane fenkułem i cytryną z ziarnami kopru włoskiego i chilli – grill ZERO WASTE – relacja z warsztatów kulinarnych z TESCO”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *