gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

Wiosna i słońce rozpanoszyły się na straganach na dobre! Ostatnio będąc na zakupach zobaczyłam piękną młodą kapustę!
i już wiedziałam, że będą z niej gołąbki.
Zapraszam zatem na obiad!

 

farsz – na ok 16 gołąbków
5 dużych ziemniaków (starych)
½ szklanki ryżu
½ szklanki kaszy gryczanej
½ szklanki kaszy jęczmiennej
2 cebule
masło klarowane do smażenia
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

1 główka młodej kapusty

350-400 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

sos – przepis dla 4 osób:
250 g mięsa mielonego z indyka
sól/pieprz/suszony czosnek niedźwiedzi
masło klarowane do smażenia
1 duży pęczek koperku
800 ml wody
3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%

farsz:
Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Wody nie odlewamy! Ziemniaki tłuczemy dokładnie w wodzie. Ryż i kasze wsypujemy do ziemniaczanej wody. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle klarowanym. Dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy wszystko na ostro!– ważne ponieważ gołąbki podczas pieczenia gubią smak. Mieszamy dokładnie wszystko by było w konsystencji gęstej zupy (w razie potrzeby dodać wodę). Wstawiamy z garnkiem do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w temp. 120 stopni, funkcja grzania góra/dół.

kapusta:
Główka młodej kapusty – wycinamy koczan i wkładamy do garnka z osoloną wodą, gdy woda zacznie nam wrzeć stopniowo zdejmujemy liście.

gołąbki:
Upieczony farsz zawijamy w liście kapusty i ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane gołąbki zalewamy gorącym bulionem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Czas całkowitego pieczenia wynosi 60 minut.

sos:
Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy je dłonią. Formujemy 8 małych kuleczek. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, układamy na nim pulpeciki i smażymy z każdej strony do ścięcia białka. Tak przygotowane pulpety przekładamy do garnka. Na patelnię wylewamy 100 ml wody i delikatnie ją podgrzewamy (dzięki temu woda zbierze nam cały smak mięsa), przelewamy ją do garnka w którym są pulpety i uzupełniamy kolejnymi 700ml wody. Dodajemy łodyżki koperku (tylko do gotowania, potem je wyjmiemy), sól, i pieprz. Gotujemy całość ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy łodyżki koperku (wyrzucamy je) oraz pulpeciki (na czas zaprawiania sosu). Pozostały koperek kroimy na drobno i dodajemy go garnka, chwilę gotujemy. 3-4 łyżki mąki pszennej rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Tak przygotowaną mąkę wlewamy do sosu i mieszamy energicznie gdyż sos zacznie nam gęstnieć. Następnie 2 łyżki śmietany przekładamy do miseczki i stopniowo dolewamy kilka łyżek sosu z garnka – by ją zahartować – dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy nasze pulpeciki.

podajemy obiad!

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

Bardzo lubię ciecierzycę i wszystko co z niej zrobione: pasty, potrawki, zupy czy humusy 🙂 Często przygotowuję na jej bazie smarowidła do pieczywa i właściwie „coś do chleba” w mojej lodówce jest zawsze. Prawdziwego humusu wcześniej sama nie robiłam, ale uwielbiam go jeść 🙂 i […]



22 thoughts on “gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *