cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU!

Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂
– to był pyszny rok!

Kilkanaście spotkań z blogerami i pasjonatami gotowania, prawie 150 opublikowanych dla Was przepisów, mnóstwo uśmiechniętych i zadowolonych buziek po zakończonych warsztatach kulinarnych, mnóstwo wiadomości od Was, komentarzy, like-ów, dobrych słów na co dzień!

 

 

Prze!Racuchy które okazały się hitem!
3 rodzaje pysznych placków, które podbijają serca nie tylko tych najmłodszych.

 

 

z okazji tej wspaniałej rocznicy zapraszam Was na iście królewski cytrynowy  SERNIK z LemonCurd
– 
podbije on nie jedno serce

 

 

przepis na formę o średnicy 21cm (12porcji)

spód
140g mąki krupczatki
10g kakao
75g prawdziwego masła
50g cukru pudru

sernik
1kg sera trzykrotnie zmielonego
125g prawdziwego masła
100g cukru pudru
4 jajka
150ml ciepłego mleka
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)
100g kandyzowanej skórki z cytryny
1 łyżka pasty waniliowej

LemonCurd
skórka z 2 dużych cytryn
sok z 2 dużych cytryn
100g prawdziwego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
2 żółtka

SPÓD:
Mąkę krupczatkę, kakao, cukier puder i masło wkładamy do misy blendera. Mielimy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na papier przekładamy spód i dobrze dociskając dłonią wylepiamy go. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja grzania góra/dół) i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

SERNIK:
Masło ucieramy z cukrem i pastą waniliową przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dolewamy ciepłe mleko, gdy połączy się ono z masą serową dodajemy kandyzowaną skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną.  Gotowy sernik wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wyrównujemy łyżką Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na dnie piekarnika wstawiamy naczynie ze szklanką zimnej wody).
Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Po zakończonym pieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy go. Gdy jest zimny! ostrym nożem odcinamy go od brzegów tortownicy i zdejmujemy obręcz.

LEMON CURD:
Sok z cytryny, skórkę, masło i cukier przekładamy do garnka i zagotowujemy. Jajka i żółtka przekładamy do miseczki i przy pomocy rózgi dokładnie mieszamy. Tak przygotowane jajka wlewamy powoli do gotującego się soku z cytryny z cukrem i masłem i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do czasu aż krem zacznie gęstnieć. Gorący krem wylewamy na zimy sernik, rozkładamy go równo na jego powierzchni. Studzimy.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

Dokładnie 2 lata temu, 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok!     z tej okazji mam dla Was  konkurs w którym do wygrania […]

tort piernikowo-kawowy

tort piernikowo-kawowy

Urodziny to taki dzień w roku, kiedy czuję się na prawdę wyjątkowo 😉 Odkąd pamiętam, w moje urodziny zawsze jest tort. Jak byłam dzieckiem – piekła go mama, jak byłam na studiach – nie ważne czy urodziny wypadały w weekend czy w tygodniu, nie ważne […]



20 thoughts on “cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *