16/03/2018 uczestniczyłam w wielkanocnych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez Sokołów.
Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnych CookUp na warszawskim Mokotowie, a prowadzili je Sandra Kotowicz – finalistka ostatniej edycji programu TopChef i Tomek Królikowski 🙂
podczas warsztatów przygotowywaliśmy takie potrawy jak
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem
składniki na 5 porcji:
5 białych kiełbas Sokołów Naturrino
120 ml białego wytrawnego wina
100 g szpinaku baby
100 g cebulek perłowych
1 mała cukinia
20 g miodu
50 g suszonych pomidorów
sól/pieprz
100 g masła*
1 garść siana
* jednorazowo możemy udymić więcej masła, wtedy przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce – ja przygotowuję od razu kostkę, czyli 200g.
dymienie masła:
Do dużego garnka wkładamy małą miseczkę z garścią siana. Na dnie garnka (obok miski) kładziemy kostkę masła (w kilku kawałkach – ja kroję na 4). Podpalamy siano i jak zacznie się już palić zdmuchujemy płomień i szybkim ruchem przykrywamy garnek pokrywką. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy gotowe dymione masło.
przygotowanie potrawy:
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy ją w plastry. Cebulki odsączamy z zalewy, suszone pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę i pokrojone pomidory, całość smażymy chwilę, po czym dodajemy miód i karmelizujemy. Cukinię myjemy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy ją do skarmelizowanych cebulek i pomidorów. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i całe danie dusimy na dużym ogniu często mieszając, stopniowo podlewając winem. Pod koniec smażenia dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
zdjęcia zamieszczone w poście są własnością Sokołów 🙂
dziękuję za zaproszenie i do szybkiego zobaczenia!
Będzie się działo na moim stole dzięki tym wszystkim przepisom 🙂 bardzo dziękuję, kiełbaski w taki sposób jeszcze nie jadłam 🙂
Pozdrawiam 🙂