JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z CHRZANU, CYTRYNY i AWOKADO. Tak nadziane jajka są lekkie, delikatne i wiosennie świeże 🙂 musicie koniecznie spróbować 🙂
przepis na 6 jajek (12 faszerowanych połówek)
6 jajek
farsz:
1 duże i miękkie awokado
1-2 łyżki chrzanu
skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
pęczek natki pieruszki
pęczek szczypiorku
sól/pieprz
+ kawałek cytryny do dekoracji
marynata do barwienia jajek:
3 podłużne buraki
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka octu jabłkowego
1 litr wody
marynata:
buraki obieramy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut. Studzimy.
jajka:
jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Tak przygotowane wkładamy do lekko ciepłej marynaty i barwimy je na pożądany kolor – ja chciałam aby tylko delikatnie się zabarwiły, więc moje jajka leżały w marynacie 1 godzinę, ale jeśli chcesz mieć bardziej różowe, możesz zostawić je i na całą noc.
farsz:
jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do blendera. Białka układamy na ozdobnym talerzu. Do żółtek dodajemy: obrane awokado, pietruszkę, chrzan, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładki krem. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy farsz do białka jajka. Dekorujemy kawałkiem cytryny i pokrojonym drobniutko szczypiorkiem.
Dla takich jajek z niecierpliwością czeka się do świąt 🙂
Ojjj prawda 🙂
Pyszny farsz!
Zjadłabym sam, bez jajek nawet…
Farsz jest świetny również jako pasta do krakersów czy pieczywa 🙂
Zapisuję przepis !!
Bardzo mi miło! 🙂
Sama nie wiem ile bym pochłonęła tych jajek! Na słowo jajko i awokado wymiękam i jem bez opamiętania !
Oooooo to mamy bardzo podobnie 😀
Bardzo apetyczny, oryginalny farsz i ma piękny kolor 🙂
Dziękuję bardzo :-*
Co prawda nie przepadam za chrzanem, ale może w takim zestawieniu z awokado by mi smakowało 😉 Wygląda bardzo smacznie 🙂
Ja akurat lubię to niestety obiektywnie się nie wypowiem, ale musisz spróbować 🙂 bo smakują wyjątkowo 🙂
Co za cudne połączenie! Doskonały pomysł! 🙂
Dziękuję Asiu 🙂
Pięknie się prezentują!
Dziękuję 🙂
Chrzan z awokado?! Muszę tego spróbować!
Koniecznie! 🙂
Chrzan i awokado? Już kocham ten farsz! 🙂
To zuoelnie tak jak ja! Jest pyszny 🙂
Dla takiego efektu , warto
Dziekuje 🙂
Uwielbiam faszerowane jajka! W każdej postaci. Te są cudowne 🙂
Dziekuje 🙂
Zdecydowane muszę zrobić taką pastę! 🙂
🙂 smacznego! daj znac jak Ci smakowała 🙂
Jajka lubię, reszta to niekoniecznie moje smaki. Ale wygląda przecudnie!
Dziękuję Aniu 🙂
Jakie apetyczne te jajka. Na pewno wypróbuję Twój przepis, bo jajka po prostu uwielbiam 🙂