Zdrowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno Green Spoon, nierafinowany i niefiltrowany to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z lnianki rydzowej tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym wyrazistym smakiem oraz naturalnym zapachem.
Olej rydzowy Green Spoon to powrót do staropolskiej tradycyjnej kuchni z XVIII wieku, kiedy to z powodzeniem gościł na polskich stołach. Występuje również pod nazwą olej rydzykowy, olej z lnianki rydzowej lub olej z lnicznika siewnego czy olej kamelinowy. Lnianka / lnicznik to zbożopodobna roślina oleista, z reguły samosiewna, bardzo wymagająca i wrażliwa dla upraw pod wytwarzanie oleju.
Olej rydzowy ten może mieć barwę złocistą, czerwonobrunatną lub złocisto-zieloną. Jego wyraźny smak określa się jako cebulowo-korzenny, orzechowo-korzenny a nawet ziemisty z nutą lekkiej goryczy. Olej rydzowy to źródło kwasów Omega 3, 6 i 9 oraz witamin A, E, B.
Produkt naturalny, niefiltrowany, może wytrącać osad. Skład: olej z lnianki rydzowej 100%. Po otwarciu przechowywać w lodówce (źródło)
____________________________________________________________
to będzie hit Wielkanocnego stołu!
przepis na 24 sztuki
marchewki:
2 ciasta francuskie z masłem (2x 320-350g)
1 jajko
1/2 łyżeczki kurkumy
sałatka warzywna:
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
2 średnie ziemniaki
1 nieduże jabłko (najlepiej kwaśne)
1 -2 łodygi selera naciowego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić majonezem)
6-8 łyżek Zdrowego Oleju Rydzowego od GreenSpoon
sól/pieprz
+ duży pęczek natki pietruszki do dekoracji
marchewki z ciasta francuskiego:
każdy płat ciasta dzielimy poziomo na równych 12 pasków. Tym sposobem uzyskamy 24 kawałki ciasta na 24 marchewki. Każdy pasek ciasta kroimy na wzdłuż na pół i zlepiamy jego końce by zrobił się bardzo długi cienki paseczek. Foremki na rurki smarujemy masłem lub owijamy papierem do pieczenia i delikatnie nawijamy na nie nasz paseczek ciasta francuskiego. Jajko rozkłócamy widelcem, dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Smarujemy dokładnie nasze marchewki z ciasta i wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor. Gdy wystygną, zdejmujemy je z foremek.
sałatka warzywna:
marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i gotujemy (w całości) do miękkości. Studzimy. Gdy będą zimne, kroimy w drobniutką kostkę. Jabłko obieramy i kroimy z drobniutką kostkę, łodygi selera myjemy i drobno kroimy. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy olej. Dokładnie mieszamy. Tak powstał sos, dodajemy do pokrojonych warzyw. Całą sałatkę dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
przygotowywanie marchewek:
sałatkę warzywną przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy końcówkę na takiej wysokości aby sałatka swobodnie przeszła i nadziewamy rurki. Dekorujemy natką pietruszki.
____________________________________________________
Zastosowanie Kulinarne Oleju Rydzowego Tłoczonego Na Zimno:
Olej rydzowy tłoczony tradycyjnie na zimno znakomicie nadaje się do wszelkich warzywnych sałatek, surówek, warzyw gotowanych czy grillowanych, zup – kremów warzywnych, ryb – zwłaszcza śledzi oraz potraw z cebulką i czosnkiem.
Na jego bazie można sporządzać pasty twarogowe, warzywne czy rybne. Dzięki wyjątkowemu smakowi jest atrakcyjnym dodatkiem do ziemniaków i kasz.
Olej spożywać na zimno.
____________________________________________________
przepis powstał przy współpracy z marką Green Spoon food & lifestyle