Szybkie, idealnie mokre i naturalnie słodkie. Doskonałe do kubka gorącej herbaty 🙂
przepis na blaszkę o wymiarach 11x30cm
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej typ 480
2 łyżki ksylitolu
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dojrzałych gruszek (konferencja)
200g mrożonych wiśni (rozmrozić, odlać wodę)
+
masło/olej do wysmarowania blachy
2 łyżki bułki tartej
Mąkę, jajka, ksylitol, olej, cynamon, kakao i proszek do pieczenia wkładamy do dzierży robota. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Wiśnie rozmrażamy, odlewamy wodę. Owoce delikatnie łączymy z ciastem. Blachę smarujemy olejem/masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto – wyrównujemy. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. Studzimy w blaszce.
Mogłabym je jeść bez końca!
Oczy by jadly 😃to będzie ciacho idealne na ten weekend!
Mozna użyć innych owoców? Jakie polecasz?
Jest to propozycja szybka do zrobienia i przez każdego dlatego idealna dla niespodziewanych gosci, 😁
Super ciasto do popołudniowej kawy 🙂 lubię takie wilgotne ciacha!