śniadaniowe GOFRY z pastą z awokado i sadzonym jajkiem

śniadaniowe GOFRY z pastą z awokado i sadzonym jajkiem

Śniadanie w naszym domu, to najważniejszy posiłek dnia. Musi być ono smaczne, treściwe, szybkie i zazwyczaj na ciepło – szczególnie zimą. Zapraszam Was zatem na fenomenalne wytrawne GOFRY z pastą z awokado i sadzonym jajkiem

przepis na 6 gofrów – bardzo treściwe śniadanie dla dla 3-4 osób

wytrawne gofry – 6 sztuk:

80g mąki pszennej typ 480
80g mąki pszennej tym 1850
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
40ml oleju
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

pasta z awokado:
3 dojrzałe awokado
garść kolendry
garść prażonych ziaren słonecznika
sól
sok z 1/4 cytryny

+
6 jajek
masło klarowane
sól/pieprz

kiełki do dekoracji
2 łyżki płatków migdałowych

 

gofry:
Włączamy gofrownicę do nagrzewania. Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy proszek do pieczenia, mleko, olej, wszystkie przyprawy i żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Smażymy gofry na złoty kolor (3-6 minut – w zależności od mocy gofrownicy), studzimy na kratce.

pasta z awokado:
Awokado wydrążamy łyżką i przekładamy do misy blendera, dodajemy uprażony słonecznik, sól, kolendrę i sok z cytryny. Blendujemy kilka sekund do połączenia składników.

sadzone jajka:
na patelni rozgrzewamy masło klarowane, gdy się całe rozpuści wbijamy jajka. Smażymy z jednej strony do ścięcia białka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na jeszcze ciepłego gofra nakładamy porcję pasty z awokado, posypujemy migdałami i układamy sadzone jajko. Dekorujemy kiełkami. Pyszne!

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

danie TATARSKIE ze Zdrowym Olejem z Pestek Dyni GreenSpoon i czerwoną czubrycą

danie TATARSKIE ze Zdrowym Olejem z Pestek Dyni GreenSpoon i czerwoną czubrycą

Zdrowy Olej z Pestek Dyni Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z pestek dyni tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem. Olej Green Spoon otrzymuje najwyższe oceny Szefów Kuchni najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych i […]

HUMUS z suszonymi pomidorami i Zdrowym Olejem z Czarnuszki GreenSpoon

HUMUS z suszonymi pomidorami i Zdrowym Olejem z Czarnuszki GreenSpoon

Zdrowy Olej z Czarnuszki Tłoczony Na Zimno Green Spoon  nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnego olejarstwa, którzy swą wiedzę czerpią z tradycji i żyją w zgodzie z prawidłami natury. Nasz olej z nasion czarnuszki jest kwintesencją ziołowo-goryczkowego smaku o intensywnym korzennym zapachu. Jego kolor może przechodzić […]



18 thoughts on “śniadaniowe GOFRY z pastą z awokado i sadzonym jajkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *