Śniadanie w naszym domu, to najważniejszy posiłek dnia. Musi być ono smaczne, treściwe, szybkie i zazwyczaj na ciepło – szczególnie zimą. Zapraszam Was zatem na fenomenalne wytrawne GOFRY z pastą z awokado i sadzonym jajkiem
przepis na 6 gofrów – bardzo treściwe śniadanie dla dla 3-4 osób
wytrawne gofry – 6 sztuk:
80g mąki pszennej typ 480
80g mąki pszennej tym 1850
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
40ml oleju
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
pasta z awokado:
3 dojrzałe awokado
garść kolendry
garść prażonych ziaren słonecznika
sól
sok z 1/4 cytryny
+
6 jajek
masło klarowane
sól/pieprz
kiełki do dekoracji
2 łyżki płatków migdałowych
gofry:
Włączamy gofrownicę do nagrzewania. Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy proszek do pieczenia, mleko, olej, wszystkie przyprawy i żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Smażymy gofry na złoty kolor (3-6 minut – w zależności od mocy gofrownicy), studzimy na kratce.
pasta z awokado:
Awokado wydrążamy łyżką i przekładamy do misy blendera, dodajemy uprażony słonecznik, sól, kolendrę i sok z cytryny. Blendujemy kilka sekund do połączenia składników.
sadzone jajka:
na patelni rozgrzewamy masło klarowane, gdy się całe rozpuści wbijamy jajka. Smażymy z jednej strony do ścięcia białka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na jeszcze ciepłego gofra nakładamy porcję pasty z awokado, posypujemy migdałami i układamy sadzone jajko. Dekorujemy kiełkami. Pyszne!
No kochana, poszalałaś z tym śniadaniem 🙂 Pysznie, zdrowo i konkretnie!
Nie do końca przekonuje mnie gofr wytrawny, ale chyba kiedyś się skuszę. Najbardziej to podoba mi się sposob przygotowania ciasta, takie szybkie! Myślisz, że wersję na słodko też mogę tak zrobić? Szkoda tylko że już nie mam gofrownicy, była okropna i wywaliłam. Od dwóch lat próbuje kupić nową…
Zazwyczaj robię gofry na słodko z sezonowymi owocami, ale ta propozycja też mi się podoba 🙂
Czysty obłęd! Co za połączenie smaków <3 Te Twoje pyszne gofry zawsze mnie tak kuszą 🙁
Piękne śniadanie!
Zapraszam się…
Zapraszam Aniu 🙂 jestem pewna, że będzie Ci smakowało! 🙂
Śniadanie na bogato! Super przepis
oj tak! śniadanie mistrza! 🙂 dziękuję
Jeszcze czegos takiego nie widzialam… Pomysl super 🙂 gratuluje kreatywnosci 😉
dziękuję Ci Sylwio serdecznie! 🙂 polecam spróbować, są pyszne!
Uwielbiam takie śniadania! Awokado, gofry (albo pankejki), jajo, pycha!
zdecydowanie się z Tobą zgadzam Doroto! 🙂
Chyba muszę w końcu zaopatrzyć się w gofrownicę! Cudo na talerzu! 🙂
no teraz to już musisz koniecznie! 🙂
Hmm bardzo jestem. ciekawa smaku takich gofrow😉wyglądają bardzo smakowicie
są pyszne! My bardzo lubimy 🙂
Ach! Gofry na słono z taka pasta! Obłęd!!
oj tak! śniadanie mistrza!