rolada z indyka z nadzieniem z leśnych grzybów pieczona z suszonymi figami

rolada z indyka z nadzieniem z leśnych grzybów pieczona z suszonymi figami

Pyszna i bardzo elegancka propozycja podania indyka 🙂 dobrze doprawione nadzienie z leśnych grzybów oraz aromat i smak suszonych fig idealnie się ze sobą komponują. Mięso jest delikatne, soczyste – wręcz rozpływa się w ustach. W towarzystwie ziemniaczków pure i sałaki z kiszonego ogórka stanowi obiad idealny!

przepis na ok 6-7 porcji

1kg filetu z indyka
80g suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i prawdziwki)
1 duża cebula
7 suszonych fig
300ml bulionu (rosołu)
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
przyprawa do drobiu (u mnie podlaska)
3-4 szpilki do rolad (lub wykałaczki)

Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Wodę odlewamy, namoczone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy ponownie (czystą) wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowane grzyby zlewamy na sito i zostawiamy na chwilę do odparowania. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do masła i szklimy. Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowane grzyby (jeśli potrzeba kroimy je wcześniej nożem na mniejsze kawałki) i dusimy je razem ok 10 minut. Po zdjęciu z grzania, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy wraz z patelnią do całkowitego wystygnięcia.

Filet z indyka rozcinamy ostrym nożem na prostokąt i posypujemy go przyprawą do drobiu. Na 3/4 jego powierzchni układamy zimne grzyby a 1/4 zostawiamy pustą. Sprawnym ruchem rąk zwijamy naszą roladę zaczynając od strony wyłożonej grzybami. Gdy mięso jest zwinięte, przy pomocy metalowych szpilek lub wykałaczek spinamy je, by nam się nie rozwinęło. Na patelni (na tej, na której smażyliśmy grzyby) rozgrzewamy druga łyżkę klarowanego masła. Gdy się rozpuści, to obsmażamy na nim mięso z każdej strony do ścięcia białka. Gotowe mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na tą samą patelnię wlewamy rosół i podgrzewając go, zbieramy cały smak, który został nam na patelni po grzybach i mięsie.  Gorącym rosołem zalewamy mięso. Suszone figi kroimy na mniejsze części i dodajemy do naczynia (do rosołu). Naczynie zamykamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, funkcja grzania termoobieg i pieczemy 60 minut.
Gdy mięso jest gotowe, wyjmujemy naczynie z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę i odwracamy mięso w naczyniu „do góry nogami” tak by część mięsa nad sosem zanurzyła się w nim. Zostawiamy na ok 10-15 minut do odparowania. Następnie kroimy ostrym nożem na porcje i podajemy polane powstałym sosem z figami.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *