Tuż przed gwiazdką dotarła do mnie ogromna przesyła, której adresatem był Lidl. Znalazłam w niej mnóstwo pysznych rzeczy a wśród nich był mój ukochany marcepan w czekoladzie! W „starych dobrych czasach” taki baton marcepanowy znikał w mgnieniu oka do przedpołudniowej kawy 🙂 na dziś, jest to kompletnie niemożliwe, ale wyczarowałam z nim pyszne zdrowe drożdżówki i nawet zjadłam 2! 🙂
Zapraszam Was serdecznie, bo na prawdę warto!
bez białej mąki! bez mleka! bez masła!
przepis na ok. 20 sztuk
ciasto:
100g mąki pszennej typ 1850 grubo mielonej
100g mąki orkiszowej typ 2000 drobno mielonej
200g mąki żytniej typ 720
2 jajka
1 łyżka ksylitolu
42 g drożdży (1 mała kostka)
150 ml mleka kokosowego
50g rozpuszczonego masła roślinnego
skórka otarta z 1 cytryny
nadzienie:
2 batony marcepanowe w czekoladzie FAVORINA (2x175g)
+1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
+ 1 jajko do posmarowania drożdżówek
CIASTO:
Mąkę i ksylitol wsypujemy do miski i dodajemy jajka. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże – wlewamy do pozostałych składników, dodajemy skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Dzielimy je na 2 części.
DROŻDŻÓWKI:
Batony marcepanowe kroimy w plasterki. 1 część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go dokładnie rozkłóconym jajkiem i układamy na nim plasterki z 1 batona marcepanowego. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na małe drożdżówki (ok. 10 sztuk). Czynność tą powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół przez 20 minut.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polewamy gotowe drożdżówki.
Super pomysł – uwielbiam dodatek marcepanu w wypiekach 😉
Dziękuję! Ja również kocham marcepan 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie !takich drożdżowek jeszcze nie jadłam !!
Musisz koniecznie spróbować 🙂 mi bardzo smakują!
coś dla mnie zapisuje przepis
Super! Daj znać jak smakowały 🙂
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie tych marcepanowych chlebków 🙂 Z chęcią spróbowałabym takiej wersji drożdżówek 😉
Drożdżówki są pyszne! Polecam 🙂
Marcepan i czekolada to coś co uwielbiam! Wypiek prezentuje się wyjątkowo!
Dziękuję 🙂
U mnie też dziś drożdżówki, ale w innej odsłonie 😉 Twoje zapowiadają się niesamowicie! 🙂
Drożdżówkowy poniedziałek! Lubię dobrze zaczynać tydzień! 🙂
Wyglądają kusząco. Zjadłabym bo bardzo lubię marcepan 🙂
Zapraszam! Jeszcze trochę zostało 🙂
Za marcepanem nie przepadam, ale te drożdżówki wyglądają baardzo apetycznie! 😉
Dziękuję! 🙂
Z marcepanem? zawsze!
Ja również go uwielbiam! 🙂
Ale pyszności. 🙂
Dziękuję 🙂