Świąteczny WIENIEC BEZOWY z piernikowo-pomarańczowym kremem

Świąteczny WIENIEC BEZOWY z piernikowo-pomarańczowym kremem

Wspaniale się prezentuje, doskonale smakuje i nie zostaje po min nawet okruszek!
Zdecydowany HIT Świąt Bożego Narodzenia!

przepis na wianek o średnicy ok 25 cm

beza:
6 białek
300g białego drobnego cukru
1 łyżka octu jabłkowego

krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany 30%
200-300g konfitury z pomarańczy przepis tutaj
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka pasty waniliowej
odrobina soku z cytryny

+
1 pomarańcza
kilka pierniczków na choinkę
kilka ziarenek granatu
świeży tymianek

 

 

beza
białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu aż nasza piana będzie plastyczna. Czyli nie rzadka ale nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia trzepaczki z piany tworzy am się taki opadający języczek a piana jeszcze nie jest sztywna, jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 2 łyżki – stale ubijając. Gdy dodamy cukier, ubijamy każdą porcję ok. 2-3 minut aby cukier dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodajemy ocet jabłkowy. Ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy ołówkiem okrąg o średnicy ok 25 cm. Gotową bezę wykładamy łyżką po okręgu układając wianek. Na sam koniec – na wierzchu bezy tworzymy łyżką wgłębienie – będzie to miejsce na krem. Gotową bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, funkcja termoobieg (wkładamy na najniższą półkę) i suszymy 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i bezę studzimy w zamkniętym piekarniku.

 

krem
do dzierży miksera wkładamy serek mascarpone, śmietanę, przyprawę do piernika i ubijamy kilka minut  na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy partiami konfiturę z pomarańczy (po 1 łyżce), pastę waniliową i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowany krem przekładamy do małej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny! – jest to konieczne, gdyż właśnie wtedy wszystkie składniki kremu się dokładnie ze sobą łączyć a przyprawa do piernika się „aktywuje”. Dopiero po schłodzeniu i odstaniu jesteśmy w stanie sprawdzić smak kremu – od razu po ubiciu krem jest mdły.

 

układanie bezy – tuż przed podaniem
gotową bezę układamy na talerzu/desce i w jej wgłębienie wykładamy cały krem. Dekorujemy plasterkami pomarańczy, ziarenkami granatu, pierniczkami i świeżym tymiankiem. Tymianek stanowi nie tylko dekorację, ale doskonale podkreśla smak korzennego kremu! więc śmiało można go jeść 🙂

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

Bezy kocham miłością wielką! Odkąd je piekę, zawsze mam ich zapach w swojej spiżarni w razie „W” bo świetnie się przechowują! Beza z dodatkiem LemonCurd jest mistrzostwem świata! Słodko i kwaśno i cytrynowo i słodko jednocześnie! Beziki doskonale sprawdzą się jako deser po wielkanocnym obiedzie. […]

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent! przepis a tort o średnicy ok. 28cm BEZA (najwygodniej będzie przygotować bezę dzień wcześniej): 300g białek (z ok. 9-10 jaj zależnie […]



14 thoughts on “Świąteczny WIENIEC BEZOWY z piernikowo-pomarańczowym kremem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *