Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

pierogi z mięsem

pierogi z mięsem

Ulubione danie mojego Męża 🙂  Jest to też bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało nam po ugotowaniu rosołu 🙂 Tajemnicą dobrych pierogów jest farsz! musi on nam po prostu smakować – więc tutaj dokładnych proporcji nie ma, ale jeszcze WIĘKSZA TAJEMNICĄ jest ciasto! Ja mam na nie swój patent, który sprawdza mi się od dawna. Jest wiele szkół robienia ciasta na pierogi, ja połączyłam kilka metod w jedną i stworzyłam swoje idealne ciasto.

przepis na ok. 40 pierogów

CIASTO:
400g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
2 łyżki oleju
ok 200ml gorącej wody
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli używamy białej soli, dodajemy jej mniej, ponieważ jest ona bardziej słona niż różowa himalajska), olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

FARSZ:
ok. 750g mięsa z rosołu już obranego lub 4 duże ćwiartki z kurczaka ugotowane i obrane
1 duża cebule
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
2 łyżki masła
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na złoty kolor. Do usmażonej cebuli dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut aby mięso się ogrzało i przeszło aromatem cebuli. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy do blendera i mielimy na gładką masę – możemy do tego użyć również maszynki do mielenia mięsa.Gotową masę przekładamy do miski i studzimy.

LEPIENIE PIEROGÓW: Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

MROŻENIE PIEROGÓW – jeśli chcemy zamrozić pierogi, to nie gotujemy ich jak na obiad. Pierogi do zamrożenia sparzamy! czyli wrzucamy je do gotującej się wody i gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmujemy je. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na czystej ścierce. Układamy je tak, aby swobodnie wyschły i wystygły. Gdy pierogi z jednej strony są suche, odwracamy je na drugą stronę. Pierogi zamrażamy rozłożone na płasko (u mnie szuflada do szybkiego zamrażania) i po pełnym zamrożeniu przekładamy je do woreczków – dzięki temu gdy potrzebujemy kilku pierogów na obiad łatwo je wyjmiemy, nie uszkadzając innych.

Wydrukuj

Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *