pełnoziarniste PIEROGI WIGILIJNE z kapustą, grzybami i olejem lnianym

pełnoziarniste PIEROGI WIGILIJNE z kapustą, grzybami i olejem lnianym

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w Naszym domu 🙂 zapach choinki, kiszonego barszczu, pierników, sernika i mandarynek wypełnia cały dom! Zapraszam Was dziś na zdrowszą wersję tradycyjnych wigilijnych pierogów 🙂 Są pyszne!

przepis na ok 30 sztuk.

farsz:
700g kiszonej kapusty
1 średnia cebula
20g suszonych grzybów leśnych
1 łyżka klarowanego masła
sól/pieprz

ciasto:
250g mąki pszennej graham typ 1850 drobno mielonej
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli różowej himalajskiej
gorąca woda (ile zabierze)

+ Zdrowy Olej Lniany tłoczony na zimno do podania

 

farsz:
Suszone leśne grzyby zalewamy zimną woda i zostawiamy na noc. Następnego dnia, wylewamy wodę, dokładnie je płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut. Zlewamy na sitko i zostawiamy do przestygnięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy na mały ogniu ok 30 minut. Zlewamy na sitko i zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy. Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Dusimy razem około 5 minut. Ugotowaną kiszoną kapustę siekamy by była drobniejsza i dodajemy do cebuli i grzybów. Smażymy razem około 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

 

ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę na około 10-15 minut aby odpoczęło.

 

pierogi:
Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

 

 

MROŻENIE PIEROGÓW dzięki temu możemy je wcześniej i nie mieć całych przygotowań na ostatnia chwilę 🙂

jeśli chcemy zamrozić pierogi, to nie gotujemy ich jak na obiad. Pierogi do zamrożenia sparzamy! czyli wrzucamy je do gotującej się wody i gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmujemy je. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na czystej ścierce. Układamy je tak, aby swobodnie wyschły i wystygły. Gdy pierogi z jednej strony są suche, odwracamy je na drugą stronę. Pierogi zamrażamy rozłożone na płasko (u mnie szuflada do szybkiego zamrażania) i po pełnym zamrożeniu przekładamy je do woreczków – dzięki temu gdy potrzebujemy kilku pierogów na obiad łatwo je wyjmiemy, nie uszkadzając innych.

wpis powstał przy współpracy z marką Green Spoon food & lifestyle

Wydrukuj


Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

Końcówka lata i początek jesieni to idealny czas na zbiory grzybów. Oprócz marynowania, suszenia i mrożenia, każdy z nas (lubiących grzyby leśne) chciałby nacieszyć się ich smakiem i aromatem tuż po przyjściu z lasu 🙂 dlatego dziś, zapraszam Was na super szybkie, pyszne i idealnie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *