ZDROWE orkiszowe PIERNICZKI na choinkę

ZDROWE orkiszowe PIERNICZKI na choinkę

Doskonała alternatywa dla miłośników zdrowych słodyczy 🙂 Pierniczki są bardzo podobne w smaku do tych tradycyjnych, świetnie się przechowują, pięknie prezentują się na choince. Z powodzeniem również możemy je lukrować, oblewać czekoladą jak i zostawić bez dodatków. Jest to również o tyle wyjątkowy przepis, gdyż nie musimy czekać, aż maślano-miodowa masa nam wystygnie, więc robi się je ekspresowo!

bez białej mąki! bez cukru!

przepis na ok. 20-30 pierników – ich ilość zależy od grubości ciasta i wielkości foremek

300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 (drobno mielonej) + mąka do podsypywania
1 jajko
100g masła
100g miodu prawdziwego
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka ulubionej przyprawy do piernika
szczypta proszku do pieczenia

Masło, miód, kakao i przyprawę do piernika wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małej mocy grzania i dokładnie roztapiamy. Do gorącej masy wbijamy jajko i szybko mieszamy (by białko nie zdążyło się ściąć). Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ugniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy na ok 5-10 minut aby odpoczęło. Stolnicę sypiemy obficie mąką, odrywamy kawałek ciasta, cienko rozwałkowujemy (max 5mm) i wycinamy pierniczki – z dziurką lub bez. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania termoobieg przez 7-12 minut (zależnie od grubości). Pierniczki studzimy na kratce. Gotowe pierniczki możemy polukrować, oblać czekoladą bądź zostawić takie jak są 🙂 Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.

lukier:
 zdrowszą wersję lukru przygotujemy z ksylitolu przemielonego na puder 🙂 zachowuje się on tak samo jak cukier,  dlatego ja do swojego lukru, dodałam puder z ksylitolu, odrobinę wody i barwnik 🙂
Śnieg na pierniczkach zrobimy przy pomocy mąki kokosowej (u mnie) bądź wiórków kokosowych 🙂

Ciasto to jest trochę bardziej wymagające i trudniejsze w obróbce niż ciasto pierniczkowe z mąki pszennej, ale nie jest źle! uważam że warto! Dzięki temu i ja w te święta będę mogła zjeść pierniki bez szkody na zdrowiu 🙂

zBLOGowani.pl

Wydrukuj


Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

SERNIK piernikowy

SERNIK piernikowy

Aksamitny, ciężki, prawdziwie serowy i bardzo aromatyczny! Punkt obowiązkowy na świątecznym stole 🙂 przepis na sernik o średnicy 21cm (ok. 12 porcji) SPÓD 150g pierników na choinkę (przepis tutaj) 100g prawdziwego masła + 200g nadziewanych pierniczków w czekoladzie SERNIK 1kg sera trzykrotnie zmielonego 200g prawdziwego […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *