SCHAB pieczony, faszerowany KURKAMI

SCHAB pieczony, faszerowany KURKAMI

pyszny, delikatny, kruchy, rozpływający się w ustach, aromatyczny i bardzo elegancki 🙂 sprawdzi się doskonale jako danie świąteczne, niedzielne i na inne wyjątkowe okazje. Przygotowanie takiego schabu jest bardzo łatwe, ale niestety czasochłonne, dlatego w naszym domu, takie dania są zarezerwowane na specjalne okazje.

przepis na ok. 6-7  porcji obiadowych:

1,2 kg ładnego schabu
300g kurek (mogą być mrożone)
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
300ml bulionu mięsnego (rosołu)

marynata:
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka czosnku w płatkach
1/2 łyżki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżki soli
5 łyżek oliwy z oliwek

farsz:
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę i szklimy. Kurki oczyszczamy i płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Dusimy całość ok 10 minut. Po zdjęciu patelni z płyty grzewczej przyprawiamy solą i pieprzem.

schab:
 Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Ostrym nożem nacinamy go w środku tworząc tzw. kieszeń. Faszerujemy nasz schab kurkami z cebulą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy w misce. Gotową marynatą nacieramy schab, wkładamy do go miski/pojemnika, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia, obsmażamy go dokładnie z każdej strony. Na patelni (na której obsmażaliśmy mięso) podgrzewamy bulion i ciepłym zalewamy mięso. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni funkcja grzania góra/dół piekarnika i pieczemy 1,5 godziny.Upieczony schab wyjmujemy z naczynia, kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków.

 

SCHAB NAJLEPSZY JEST ODGRZEWANY!
Ja często robię tak, ze gdy w niedziele mam rodziny obiad, schab zaczynam robić w piątek wieczorem. Wtedy go nadziewam, marynuje i zostawiam na noc w lodówce. W sobotę rano piekę go i daje mu spokojnie wystygnąć. Gdy jest zimny, kroję go w plastry, wkładam z powrotem do naczynia z sosem i wstawiam do lodówki. W niedzielę, tuz przed obiadem wstawiam całe naczynie z mięsem do piekarnika na 200 stopni, funkcja grzania termoobieg i odgrzewam ok 30 minut.

Pyszny!

 

TRADYCYJNY SCHAB można podać w nietradycyjny sposób 🙂
u mnie w wersji bardzo tradycyjnej: z pure ziemniaczanym i ćwikłą z chrzanem,

oraz w wersji nietradycyjnej z kaszą jęczmienną i kiszonymi warzywami (kiszona kapusta, ogórki, marchewka i seler) 🙂

 

wybór zostawiam Tobie! w obu wersjach smakuje doskonale! 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

Obowiązkowy element Naszych wspólnych wolnych dni 🙂 Spanie do późna (PÓŹNA czyli później niż codzienna pobudka ok. 6) i pyszna jajecznica! W sezonie KURKOWYM koniecznie z ich dodatkiem 🙂 -> W Naszej Rodzinie jajecznica jest profesją MĘŻA! przepis na śniadanie dla 2 osób: 100g kurek […]

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE w sosie śmietanowo-kurkowym z pure z ziemniaków

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE w sosie śmietanowo-kurkowym z pure z ziemniaków

pyszne i bardzo eleganckie danie. Doskonale sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty teściowej, bądź gdy szykujemy pyszne danie dla przyjaciół 🙂 U nas podane z gruntowym ogórkiem, ale doskonale sprawdzi się w towarzystwie surówki z białej kapusty, marchewki z porem lub ćwikły z chrzanem. Musicie koniecznie […]



16 thoughts on “SCHAB pieczony, faszerowany KURKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *