babka ziemniaczano-dyniowa z KASZĄ JAGLANĄ i sosem KURKOWYM

babka ziemniaczano-dyniowa z KASZĄ JAGLANĄ i sosem KURKOWYM

Odczarować kaszę jaglaną! W ostatnim czasie wiele w moim życiu zmian… Wypadało by się zaprzyjaźnić z kasza jaglaną, ale jakoś nie iskrzy… Wertując książki kucharskie, blogi koleżanek w poszukiwaniu antidotum, natknęłam się na przepis Małgosi z QchenneInspiracje i to on przyczynił się do powstania naszego dzisiejszego obiadu. W tej wersji kasza jaglana jest dużo bardziej przyjazna, ba! praktycznie nie czuć że to właśnie ona 🙂
Moja babka w towarzystwie sosu kurkowego smakuje doskonale!

bez glutenu! bez śmietany! wegetariańskie!

przepis na blaszkę o wymiarach 30cm x 11cm = 5 sporych porcji obiadowych

sos kurkowy:
400g kurek
1 duża cebula
1 łyżka oleju kokosowego
2 puszki mleka kokosowego (800ml)
sól/pieprz ziołowy
sok z cytryny do smaku
1 liść laurowy

babka:
500g obranych ziemniaków
500g obranej dyni Hokkaido
1 średnia marchewka
4 jajka
1 duża cebula
100g prażonej kaszy jaglanej
1 łyżka masła klarowanego + odrobina do wysmarowania formy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku

sos kurkowy:
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę i szklimy. Kurki oczyszczamy i płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem (ma małym ogniu) ok 15 minut. Mąkę ryżową rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu (zagęszczamy go), dokładnie mieszamy. Garnek zdejmujemy z gotowania, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny.

babka:
Obrane i umyte ziemniaki, marchewkę i dynię ścieramy na drobnej tarce, ale nie na tzw „paćkę” tylko na najdrobniejszych oczkach, tak by było widać strukturę warzyw (ja ścieram w melakserze). Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na klarowanym maśle. Starte warzywa przekładamy do miski, dodajemy cebulę, wsypujemy kaszę jaglaną, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłonią, by składniki się połączyły.


Formę o wymiarach 30cm x 11cm smarujemy klarowanym masłem, przekładamy do niej warzywa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół na 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut na kratkę. Brzegi babki odcinamy od blachy małym nożykiem, kroimy na porcje.

Podajemy z sosem kurkowym. Pyszna i zdrowa! 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

Jesień w pełni a ja otaczam się sezonowymi dobrociami i korzystam z promieni słońca ile tylko mogę 🙂 Zapraszam Was dziś na obiad doskonały! Pyszna pieczona dynia, faszerowana samymi dobrociami! porcja dla 2 osób: pieczona dynia: 1 mała/średnia piżmowa dynia 4 łyżki oliwy z oliwek […]



14 thoughts on “babka ziemniaczano-dyniowa z KASZĄ JAGLANĄ i sosem KURKOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *