SCHAB pieczony, faszerowany ŻURAWINĄ

SCHAB pieczony, faszerowany ŻURAWINĄ

pyszny, delikatny, kruchy, rozpływający się w ustach, aromatyczny i bardzo elegancki 🙂 sprawdzi się doskonale jako danie świąteczne, niedzielne i na inne wyjątkowe okazje. Przygotowanie takiego schabu jest bardzo łatwe, ale niestety czasochłonne, dlatego w naszym domu, takie dania są zarezerwowane na specjalne okazje.

przepis na ok. 5 porcji obiadowych:

1 kg ładnego schabu
150g suszonej żurawiny
200g surowego wędzonego boczku w plasterkach
250ml bulionu mięsnego (rosołu)

marynata:
2 łyżki czubrycy czerwonej
1 łyżka czosnku w płatkach
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy

Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok 10 minut. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Ostrym nożem nacinamy go w środku tworząc tzw. kieszeń. Z żurawiny odlewamy wodę i delikatnie ją odciskamy. Faszerujemy nasz schab. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy w misce. Gotową marynatą nacieramy schab, wkładamy do go miski/pojemnika, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia, obsmażamy go dokładnie z każdej strony, owijamy plastrami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni (na której obsmażaliśmy mięso) podgrzewamy bulion i ciepłym zalewamy mięso. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni funkcja grzania góra/dół piekarnika i pieczemy 1,5 godziny.Upieczony schab wyjmujemy z naczynia, kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków.

SCHAB NAJLEPSZY JEST ODGRZEWANY! Ja często robię tak, ze gdy w niedziele mam rodziny obiad, schab zaczynam robić w piątek wieczorem. Wtedy go nadziewam, marynuje i zostawiam na noc w lodówce. W sobotę rano piekę go i daje mu spokojnie wystygnąć. Gdy jest zimny, kroję go w plastry, wkładam z powrotem do naczynia z sosem i wstawiam do lodówki. W niedzielę, tuz przed obiadem wstawiam całe naczynie z mięsem do piekarnika na 200 stopni, funkcja grzania termoobieg i odgrzewam ok 30 minut. Pyszny!

Wydrukuj

Podobne wpisy

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te są moje ulubione! 800g śledzi a`la matias solonych 2 czerwone cebule 150g […]

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *