pełnoziarniste PIEROGI z DYNIĄ

pełnoziarniste PIEROGI z DYNIĄ

Pierogi i dynię uwielbiam! mogę jeść każdego dnia i jedno i drugie, więc wpadłam na pomysł połączenia obu tych smaków. Jak mi wyszło? PYSZNIE!  🙂 Mi zdecydowanie bardziej smakują w wersji smażonej na maśle klarowanym, ale takie w wody również są bardzo dobre 🙂

przepis na ok 25-30 sztuk
ciasto:
250g mąki pszennej graham typ 1850
1 jajko
odrobina soli
1 łyżka oliwy z oliwek
gorąca woda

nadzienie:
250g pure z dyni
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

CIASTO: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, oliwę i zaczynamy mieszać łyżką. Stopniowo dolewamy gorącą wodę (ile zabierze). W momencie, gdy z naszego ciasta zaczynam się robić duża „gruda” przyklejona do łyżki, przestajemy wlewać wodę i zaczynamy wyrabianie ciasta dłońmi. Gdy nasze ciasto jest gotowe – konsystencja bardzo plastycznej masy – owijamy je folia spożywczą i odkładamy  na ok 10-15 minut by odpoczęło.

FARSZ: gotowe pure z dyni doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.

PIEROGI: Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi możemy podawać od razu, bądź tuż po ugotowaniu przesmażamy je na rumiano, na klarowanym maśle.

Pierogi z dynią NIE NADAJĄ SIĘ do mrożenia.

Wydrukuj

Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *