RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

Końcówka lata i początek jesieni to idealny czas na zbiory grzybów. Oprócz marynowania, suszenia i mrożenia, każdy z nas (lubiących grzyby leśne) chciałby nacieszyć się ich smakiem i aromatem tuż po przyjściu z lasu 🙂 dlatego dziś, zapraszam Was na super szybkie, pyszne i idealnie kremowe RISOTTO z GRZYBAMI LEŚNYMI podane w towarzystwie kurczaka na parze.

porcja na 2 osoby

120g ryżu do risotto ARBORIO
100ml wina białego półwytrawnego
400ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
1 mała cebula
5-8 grzybów leśnych – u mnie sitarze
2 łyżki masła
2 łyżki parmezanu
sól/pieprz

+ 1 duża pierś z kurczaka
ulubiona przyprawa do drobiu
sól/pieprz
1 łyżka suszonej szałwii

KURCZAK: do garnka wlewamy wodę, dodajemy szałwię i wkładamy sitko do gotowania na parze.  Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, przyprawiamy i układamy na sitku. Garnek stawiamy na płycie i gotujemy ok 15 minut od momentu wrzenia. Gotowego pierś kroimy na mniejsze kawałki.

RISOTTO: Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Cebulę obieramy, myjemy i szklimy na maśle. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy ok. 5 minut aż zmiękną. Przekładamy do miseczki. Na patelnie (tą samą – bez mycia) dodajemy łyżkę masła i ryż. Smażymy ok. 2 minut aż cały ryż będzie dokładnie pokryty masłem. Następnie dolewamy wino i smażymy aż całe wyparuje (ok. 2-3 minut). Gdy ryż wchłoną cały aromat z wina, podlewamy go stopniowo bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 17 minut (od momentu wlania pierwszej partii bulionu) – bulion dolewamy w 3 lub 4 partiach. Następną partię dolewamy zawsze, gdy ryż wchłoną całą poprzednią. Po dodaniu ostatniej partii bulionu dodajemy również usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gdy ryż z grzybami wchłoną cały bulion, zdejmujemy go z płyty, dodajemy sól, pieprz i parmezan. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok! Kilkanaście spotkań z blogerami i pasjonatami gotowania, prawie 150 opublikowanych dla Was przepisów, […]

tort piernikowo-kawowy

tort piernikowo-kawowy

Urodziny to taki dzień w roku, kiedy czuję się na prawdę wyjątkowo 😉 Odkąd pamiętam, w moje urodziny zawsze jest tort. Jak byłam dzieckiem – piekła go mama, jak byłam na studiach – nie ważne czy urodziny wypadały w weekend czy w tygodniu, nie ważne […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *