GRZYBY w zalewie octowej

GRZYBY w zalewie octowej

idealna przekąska „do kieliszka”, pyszna przystawka do półmiska wędlin czy jako dodatek do sałatki. Grzybki marynowane są wspaniałym wspomnieniem lata w mroźne zimowe dni.

grzyby (prawdziwki, podgrzybki) oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Gotowe wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 5 minut od momentu wrzenia. Zlewamy na sito i przelewamy zimna wodą. Tak sparzone grzyby wkładamy do słoików – do ok 3/4 wysokości.

przepis na 1/2 litra zalewy
450ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki octu spirytusowego 10%
1 łyżeczka cukru
4 ziele angielskie
6 kuleczek czarnego pieprzu
1 duża cebula

Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w piórka i wkładamy do garnka. Dolewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 1 minutę od moment wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy grzybki w słoiku. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

CUKINIA w zalewie octowej

CUKINIA w zalewie octowej

Zamykam lato w słoiku 🙂 Będzie idealna jako przystawka do serów, wędlin i kanapek w zimowe dni 🙂 Do marynowania nadje się cukinia duża i mała. Ja marynuję je stopniowo, najpierw małe, potem już trochę większe. Małe zamarynowane cukinie podaję jako przekąska do wędlin i […]

keczup z CUKINII i POMIDORÓW

keczup z CUKINII i POMIDORÓW

Przepis do przetestowania dostałam od teściowej mojej Przyjaciółki 🙂 odrobinę go zmodyfikowałam i dzielę się z Wami, ponieważ keczup wyszedł pyszny! przepis na ok. 3,2-3,5l keczupu 1,5 kg cukinii (już obranej) 500ml domowego przecieru pomidorowego 1/2 kg cebuli 200g cukru 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *