krążki CUKINII w parmezanowo-sezamowej panierce

krążki CUKINII w parmezanowo-sezamowej panierce

moja ulubiona forma cukiniowej przekąski.

1 średnia cukinia (ok 20cm)

1 jajko
sól/pieprz/zioła prowansalskie

5 łyżek bułki tartej
2 łyżki parmezanu
2 łyżki sezamu

olej do smażenia

Cukinię myjemy i kroimy w plastry o szerokości ok 0,5cm. Jajko doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. W miseczce łączymy ze sobą bułkę tartą, parmezan i sezam. Na patelni rozgrzewamy olej. Krążki cukinii zanużamy w jajku, następnie obtaczamy w panierce i smażymy na złoty kolor. Podajemy od razu. Dobrze smakują również jako zimna przystawka.

Wydrukuj


Podobne wpisy

RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

Końcówka lata i początek jesieni to idealny czas na zbiory grzybów. Oprócz marynowania, suszenia i mrożenia, każdy z nas (lubiących grzyby leśne) chciałby nacieszyć się ich smakiem i aromatem tuż po przyjściu z lasu 🙂 dlatego dziś, zapraszam Was na super szybkie, pyszne i idealnie […]

maślane ciasteczka z ziarnami

maślane ciasteczka z ziarnami

Pysze, delikatne, chrupiące, pełne cennych witamin i minerałów przez co dodają energii i zdecydowanie poprawiają humor! Polecam do popołudniowej kawki, czy jako drugie śniadanie zabrane do pracy. przepis na 50 ciasteczek 230g ciepłego masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 laska wanilii 3 szklanki mąki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *