PAPRYKA marynowana (na zimę)

PAPRYKA marynowana (na zimę)

Koniec sierpnia, to idealny czas, by uzupełnić zapasy w naszych spiżarniach, gdyż to właśnie wtedy mamy najsmaczniejsze i najtańsze owoce i warzywa. Dziś zapraszam Was po przepis, który posiadam z rodzinnego zeszytu. Z pokolenia na pokolenie, każdego roku przygotowywane słoiki, czekały w rzędach ustawione w spiżarce lub piwnicy na długi i mroźny czas zimy.

przepis na ok 7-8 słoików po ok.300ml

1kg umytej i pokrojonej na kawałki papryki

zalewa:
1,5 litra wody
1 czubata łyżka soli
3/4 (188ml) octu spirytusowego 10%
3/4 (165g) szklanki cukru

+ do każdego słoika:
1/2 łyżeczki gorczycy białej
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy umytą i pokrojoną na kawałki paprykę i gotujemy 2-3 minuty. Zlewamy na sito. Tak sparzoną paprykę wkładamy do słoików, dodajemy gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką tak, aby cała ich zawartość była przykryta. Słoiki wycieramy, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

Argentyńskie pierogi EMPANADAS z aromatycznym mięsnym farszem

Argentyńskie pierogi EMPANADAS z aromatycznym mięsnym farszem

Pyszne, aromatyczne i pełne południowo amerykańskich smaków. Inspiracją do wykonania empanadas był pomysł na warsztaty kulinarne w Studiu 🙂 Te argentyńskie pierogi BARDZO przypadły Nam do gustu 🙂 Przeglądając książki i strony internetowe nie mogłam znaleźć idealnego przepisu, ale największa inspiracją była dla mnie receptura […]

Zupa PAPRYKOWA a`la Wiola

Zupa PAPRYKOWA a`la Wiola

mój zdecydowany FAWORYT wśród zup 🙂 przepis na 2 duże lub 3 mniejsze porcje. 3 duże czerwone papryki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 litra bulionu warzywnego sól/ pieprz/ papryka słodka/ papryka chilli 3 łyżki oleju dodatkowo: kiełki rzodkiewki Do garnka wlewamy olej, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *