LECZO do słoików (na zimę)

LECZO do słoików (na zimę)

Koniec sierpnia, to idealny czas, by uzupełnić zapasy w naszych spiżarniach, gdyż to właśnie wtedy mamy najsmaczniejsze i najtańsze owoce i warzywa. Dziś zapraszam Was po przepis, który posiadam z rodzinnego zeszytu. Z pokolenia na pokolenie, każdego roku przygotowywane słoiki, czekały w rzędach ustawione w spiżarce lub piwnicy na długi i mroźny czas zimy.

przepis na ok. 7 litrów lecza (u mnie 4 słoiki 1 litrowe i 6 słoików 0,5 litrowych)

3kg podłużnych pomidorów
2kg obranej i pokrojonej cukinii
1 i 1/2  kg obranej i pokrojonej papryki czerwonej
1/2 kg obranej i pokrojonej papryki zielonej
1/2 obranej i pokrojonej cebuli
olej do smażenia
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu czarnego
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżki papryki chilli
2 łyżki oregano
1 duży pęczek natki pietruszki
Do przygotowania takiej porcji potrzebujemy bardzo duży garnek, lub (tak jak u mnie) 2 garnki (5,6l i 6,3l – gotując leczo, rozdzielałam mniej więcej po 1/2 porcji do każdego garnka) oraz 1 duża miska.

LECZO: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wyjmujemy nasionka i sam miąższ przekładamy do garnka. Gotujemy ok 30 minut, całość blendujemy na gładko. W obu garnkach rozgrzewany olej, dodajemy pokrojową w kostkę cebulę i szklimy. Następnie dodajemy paprykę, pokrojoną w paski i smażymy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy sos z pomidorów i cukinię. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut – po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw – powinne być jędrne i chrupkie ale nie twarde. Tak przygotowane leczo z obu garnków przelewamy do dużej miski. Dokładnie je ze sobą mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem, papryką słodka, papryką chilli, oregano oraz dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie przyprawy dobrze się połączyły z leczem. Tak przygotowane leczo, przekładamy do słoików, każdy słoik dokładnie wycieramy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

W ZIMIE (ODGRZEWANIE) na patelni przysmażamy na złoty kolor aromatyczną kiełbasę lub boczek, dodajemy całą zawartość słoika i gotujemy do momentu aż leczo się dobrze zagrzeje. Podajemy samo, z chlebem, z ryżem, z makaronem lub jak tylko lubimy najbardziej 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

Indyk jest kolejną rzeczą (zaraz po kaszy jaglanej) z którą się stopniowo zaprzyjaźniam 🙂 w ostatnim czasie przygotowuję go na milion sposobów! w formie zapiekanej rolady, mięsa na kanapkę czy uroczych roladek podawanych z sałatką 🙂 Zapraszam Was dziś na danie HIT! rolowane sznycle będą […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *