tradycyjne KISZONE OGÓRKI

tradycyjne KISZONE OGÓRKI

robiła je moja prababcia, babcia, mama więc robię i ja 🙂 zawsze tak samo, zawsze prosto i tradycyjnie – zawsze wychodzą pyszne 🙂

proporcje zależą od tego, jak dużo słoików ogórków chcecie przygotować

zalewa: na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli i dokładnie mieszamy

+

ogórki
korzeń chrzanu
czosnek
gałązki kopru

Ogórki szorujemy dokładnie szczoteczką. Każdy z nich (przed włożeniem do słoika) nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach – dzięki temu nasze ogórki będą równo ukiszone, oraz nie będą puste w środku. Układamy ciasno w słoiku. Dodajemy gałązkę kopru, kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu. Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie (u mnie podłoga w kuchni) do ukiszenia. Po tym czasie pasteryzujemy. Do garnka wkładamy słoiki, zalewamy wodą do ok 1/2 ich wysokości i gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Dzięki pasteryzacji zatrzymujemy proces kiszenia, nasze ogórki są idealnie twarde i bardzo dobrze się przechowują.

Wydrukuj


Podobne wpisy

zupa meksykańska

zupa meksykańska

Zdecydowanie ULUBIONA zupa mojego Kochanego T. i częsty „gość” w naszym domu. Przepis na 4 porcje obiadowe, pochodzi z rodzinnego zeszytu – zupa przechodziła swoje ewaluacje, aż uzyskała idealne proporcje 🙂 400g mięsa wołowego mielonego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 papryczka […]

domowy PRZECIER POMIDOROWY

domowy PRZECIER POMIDOROWY

Pomidory kocham nad życie! w sezonie jem je każdego dnia, a gdy pojawiają się te pierwsze „dobre” to mam kilka dni iście pomidorowych 🙂 By zachować smak pysznych pomidorów na zimę, każdego roku zamykam je w słoiku 🙂 Tak przygotowany przecier wykorzystuję w zimie do: […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *