quiche z łososiem, KOLOROWĄ CUKINIĄ, pomidorkami, serem i czosnkiem niedźwiedzim

quiche z łososiem, KOLOROWĄ CUKINIĄ, pomidorkami, serem i czosnkiem niedźwiedzim

Sezon na cukinię w pełni! Podarowana, piękna żółta, pomarańczowa i zielona cukinia, ba! dostarczona do samego domu – nie może pójść na zmarnowanie 🙂 dlatego zapraszam was dziś na niesamowicie pyszną quiche! doskonała na ciepło i na zimno.

przepis na tartę o średnicy 24cm

ciasto:
200g mąki pszennej typ 480
75g masła
25g smalcu
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki majeranku

nadzienie:
3 małe kolorowe cukinie: żółta, pomarańczowa i zielona
12 pomidorków koktajlowych
150g świeżego łososia
75g ulubionego sera
sól/pieprz

sos:
200ml śmietany 30%
1 jajko
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do odparowania.

NADZIENIE: łososia obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinie dokładnie myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy je na cieniutkie plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Ser ścieramy na tarce.

SOS: wszystkie składniki sosu przekładamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy.

QUICHE: na przestudzony sód układamy kawałki łososia. Każdy plasterek cukinii zwijamy w rulon i układamy między łososiem, starając się mieszać ich kolory (będzie wyglądać efektywniej). Całość posypujemy startym serem i zalewamy sosem. Na koniec układamy połówki pomidorków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy przez ok. 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub na zimno.

Wydrukuj


Podobne wpisy

Czerwone, Zielone i Złote PLACKI BEZGLUTENOWE !!! wspaniała wiadomość !!!

Czerwone, Zielone i Złote PLACKI BEZGLUTENOWE !!! wspaniała wiadomość !!!

PLACKI BEZGLUTENOWE: CZERWONE – burak z pasternakiem, ZIELONE – ze szpinakiem, ZŁOTE – z cukinią od Pięć Przemian właśnie zaczynają pojawiać się na rynku jestem DUMNA, ponieważ są „owocem” współpracy Słodki Zapach Malin z Pięć Przemian!  AUTORSKIE przepisy z bardzo prostym składem (receptury placków) zostały […]

warzywny pilaw

warzywny pilaw

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, której bazą jest ryż lub kasza bulgur 🙂 Ja dziś przygotowałam swoją wersję tej potrawy z wykorzystaniem ryżu basmati. Lekko ostry o wyraźnym smaku curry – dla mnie ideał! Doskonały jako samodzielne danie lub jako dodatek 🙂 przepis na 4 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *