tradycyjna FASOLKA po bretońsku

tradycyjna FASOLKA po bretońsku

Bardzo popularne danie kuchni polskiej. Jako dziecko jadaliśmy ją często zwłaszcza jesienią i zimą, gdy zapasy grochu zebranego z pola były spore 🙂

przepis na 5-7 porcji (zależnie od tego, jak duże porcje lubicie)

500g fasoli duży jaś
400ml passaty pomidorowej
2 laski kiełbasy podwawelskiej
250g boczku mocno wędzonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta papryki chilli
1/2 łyżeczki kminku
sól/pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
woda

Fasolę moczymy na noc w wodzie. Rano zlewamy wodę. Fasolę przekładamy do garnka i zalewamy czystą wodą – musi sięgać ok 2 cm ponad ziarna. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości – ok. 40 minut. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni do wytrącenia się tłuszczu. Gdy nasz boczek zacznie się rumienić, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki i smażymy całość na złoty kolor. Gdy fasola będzie miękka, do garnka dolewamy passatę pomidorową, dodajemy boczek z kiełbasą i gotujemy ok 10 minut, by smaki się połączyły. Do miski dajemy mąkę, koncentrat p0midorowy i odrobinę zimnej wody – dokładnie mieszamy aby nie było grudek i wlewamy całość do gotującej się fasolki, gotujemy jeszcze przez ok. minutę. Doprawiamy do smaku, pieprzem, solą, słodką i ostrą papryką, kminkiem oraz cząbrem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Fasolkę po bretońsku z powodzeniem możemy mrozić 🙂 często gotuję taką właśnie porcję, jemy na obiad, a resztę porcjuję i wkładam do zamrażarki – dzięki temu, gdy nie mam czasu gotować, wyjmuję z zamrażarki gotowy obiad.

Wydrukuj


Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

Obowiązkowy element Naszych wspólnych wolnych dni 🙂 Spanie do późna (PÓŹNA czyli później niż codzienna pobudka ok. 6) i pyszna jajecznica! W sezonie KURKOWYM koniecznie z ich dodatkiem 🙂 -> W Naszej Rodzinie jajecznica jest profesją MĘŻA! przepis na śniadanie dla 2 osób: 100g kurek […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *