pyszne i bardzo eleganckie danie. Doskonale sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty teściowej, bądź gdy szykujemy pyszne danie dla przyjaciół 🙂 U nas podane z gruntowym ogórkiem, ale doskonale sprawdzi się w towarzystwie surówki z białej kapusty, marchewki z porem lub ćwikły z chrzanem. Musicie koniecznie spróbować!
przepis na 4 porcje:
mięso:
600g polędwicy wieprzowej (im mniejsza sztuka tym lepiej)
sól/pieprz czarny
olej do smażenia
sos kurkowy:
250g kurek
1 cebula
150g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
400ml śmietany 30%
sól/pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
pure ziemniaków:
12 średnich ziemniaków (lub więcej, jeśli domownicy lubią ziemniaki)
1 łyżka ciepłego masła
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka koperku
sól
PURE Z ZIEMNIAKÓW: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, koperek, śmietanę i ugniatamy je tłuczkiem na gładkie pure.
SOS: cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Boczek i cebulę wrzucamy do garnka i smażymy do czasu aż boczek puści tłuszcz i zacznie nabierać złotego koloru, a cebula się zeszkli. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli i boczku. Przykrywamy garnek pokrywką (gdy grzyby puszczą wodę) i smażymy je do czasu, aż cała woda wyparuje z garnka (delikatnie zaczną przywierać do dna), a kurki zmiękną. Do tak przygotowanej bazy dolewamy całą śmietanę i gotujemy na małej mocy grzania do momentu aż się lekko zredukuje, a nasz sos ładnie zgęstnieje. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojoną drobniutko natkę pietruszki.
MIĘSO: tuż przed smażeniem! Polędwicę wieprzową kroimy na kawałki. Układamy je na desce, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe mięso wkładamy do sosu.
Podajemy 🙂