pysze, idealnie cienkie, dobrze wypieczone ciasto, to podstawa każdej pizzy. Składniki to jej pysze dopełnienie 🙂 Dziś zapraszam Was na pizzę idealną!
przepis na 2 pizze ok. 30-32cm
ciasto:
350g mąki żytniej typ 720 + odrobina do posypania
ok. 160ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
20g drożdży
dodatki: wg uznania i upodobań 🙂
u mnie na 2 sztuki:
300ml passaty pomidorowej
200g suchego salami
1 małą puszka kukurydzy
2 garście świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
2 sery camembert z zielony pieprzem
2 świeże pomidory malinowe
15 listków bazylii
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, funkcja grzania termoobieg – będziemy piec dwie pizze na raz.
CIASTO: u mnie wyrabiane robotem planetarnym, jeśli wyrabiamy ręcznie, ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni, więc wyrabianie trwa ok. 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy wodę (ok. 3/4 – w razie potrzeby dolewamy resztę) i oliwę. Drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy je dokładnie aż do chwili ich upłynnienia (konsystencja gęstej śmietany), gotową masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
PIZZA (wykonanie 1 sztuki): gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę/blat posypujemy delikatnie mąką, wykładamy pierwszą część ciasta i wałkujemy na cienkie koło. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie połowę passaty pomidorowej i wciskamy do niej 2 ząbki czosnku – dokładnie rozprowadzamy po całym placku. Na sos pomidorowy wykładamy garść szpinaku, połowę puszki kukurydzy, 100g drobno pokrojonego salami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Pod koniec pieczenia, gdy brzegi ciasta zaczną się rumienić, dodajemy 1 ser camembert pokrojony w kostkę.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy na niej pokrojone w kosteczkę pomidory malinowe i listki bazylii.
na pizzę zawsze jest odpowiednia pora, Twoja wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam domową pizzę, wygląda wyśmienicie.
Dziękuję! Czestuj się 🙂
pizza zawsze super ❤
Przebogata!
I ja lubię pizzę an cienkim cieście.
Robiłam pełnoziarnistą, żytniej jeszcze nie, choć w weekend zamówiłam w pizzerii na cienkim, razowym cieście i było przepysznie 🙂
Muszę spróbować takiej żytniej wersji, bo dawno żadnej pizzy nie robiłam 🙂
Domowej pizzy mówię zdecydowane tak! 🙂
Jadalnym! Wyglada przezacnie ❤️
Bardzo kolorowa i bardzo smaczna na pewno. Zjadlabym taką o kazdej porze dnia 🙂
W końcu alternatywna dla mąki pszennej!:)
Hmm czyli da się jednak podejść do tematu pizzy w bardziej zdrowy sposób, chętnie wypróbujemy przepis 😉
Częstuj się! Pizza wychodzi pyszna 🙂
Parę razy jadłam pizzę na żytnim spodzie w pizzerii u mnie w mieście i bardzo mi smakowała! Nigdy nie próbowałam zrobić jej w domu, teraz mam przepis, to będę działać! 🙂
Jest bardzo łatwa i pyszna! Zrób koniecznie 🙂
Pizza to jest mistrzostwo świata. Uwielbiam absolutnie pod każdą postacią. Ta wersja prezentuje się niesamowicie. Jadłabym 🙂