staropolskie PIEROGI z kaszą gryczaną, serem i miętą

staropolskie PIEROGI z kaszą gryczaną, serem i miętą

Pierogi rodem z kuchni staropolskiej 🙂 Uwielbiam je! doskonałe połączenie kaszy gryczanej, twarogu i mięty.

przepis na ok. 25-30 pierogów

CIASTO:
250g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
2 łyżki oleju
ok 100ml gorącej wody
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli używamy białej soli, dodajemy jej mniej, ponieważ jest ona bardziej słona niż różowa himalajska), olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

FARSZ:
200g suchej kaszy gryczanej
ok. 2 szklanki wody
250g twarogu
15 dużych świeżych liści mięty lub 2 łyżeczki rozdrobnionej mięty suszonej
sól/pieprz
Kasze gryczaną wsypujemy do suchego garnka i podgrzewamy na najwyższej mocy grzania kilka minut aż zacznie pachnieć i parować. Dolewamy wodę (uwaga! będzie bulgotać i bardzo parować) i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy twaróg, drobniutko pokrojone liście mięty oraz sól i pierz. Wyrabiamy farsz dokładnie dłonią, aby wszystkie składniki utworzyły jednolitą masę.

LEPIENIE PIEROGÓW: Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

MROŻENIE PIEROGÓW – jeśli chcemy zamrozić pierogi, to nie gotujemy ich jak na obiad. Pierogi do zamrożenia sparzamy! czyli wrzucamy je do gotującej się wody i gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmujemy je. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na czystej ścierce. Układamy je tak, aby swobodnie wyschły i wystygły. Gdy pierogi z jednej strony są suche, odwracamy je na drugą stronę. Pierogi zamrażamy rozłożone na płasko (u mnie szuflada do szybkiego zamrażania) i po pełnym zamrożeniu przekładamy je do woreczków – dzięki temu gdy potrzebujemy kilku pierogów na obiad łatwo je wyjmiemy, nie uszkadzając innych.

Wydrukuj


Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *