CUKINIA w zalewie octowej

CUKINIA w zalewie octowej

Zamykam lato w słoiku 🙂 Będzie idealna jako przystawka do serów, wędlin i kanapek w zimowe dni 🙂 Do marynowania nadje się cukinia duża i mała. Ja marynuję je stopniowo, najpierw małe, potem już trochę większe. Małe zamarynowane cukinie podaję jako przekąska do wędlin i serów, a te większe lądują na kanapkach. Większe cukinie przed marynowaniem kroję w plastry i takie pokrojone wkładam do słoików.

cukinia – ilość którą chcemy zamarynować

zalewa:
1 litr wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżka soli

+ do każdego słoika
1 liść laurowy
4 ziela agielskie
2 goździki

Do wyparzonych słoików wkładamy umytą (jeśli cukinia jest już większa, to pokrojoną) cukinię. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Do garnka wlewamy wodę, dolewamy ocet, dodajemy sól i cukier – zagotowujemy. Gorąca marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez 15 minut od momentu wrzenia. Cukinia jest gotowa do jedzenia po ok. 4 tygodniach – ale najlepsza oczywiście zimą.

Wydrukuj


Podobne wpisy

Czerwone, Zielone i Złote PLACKI BEZGLUTENOWE !!! wspaniała wiadomość !!!

Czerwone, Zielone i Złote PLACKI BEZGLUTENOWE !!! wspaniała wiadomość !!!

PLACKI BEZGLUTENOWE: CZERWONE – burak z pasternakiem, ZIELONE – ze szpinakiem, ZŁOTE – z cukinią od Pięć Przemian właśnie zaczynają pojawiać się na rynku jestem DUMNA, ponieważ są „owocem” współpracy Słodki Zapach Malin z Pięć Przemian!  AUTORSKIE przepisy z bardzo prostym składem (receptury placków) zostały […]

zupa meksykańska

zupa meksykańska

Zdecydowanie ULUBIONA zupa mojego Kochanego T. i częsty „gość” w naszym domu. Przepis na 4 porcje obiadowe, pochodzi z rodzinnego zeszytu – zupa przechodziła swoje ewaluacje, aż uzyskała idealne proporcje 🙂 400g mięsa wołowego mielonego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 papryczka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *