zupa OGÓRKOWA

zupa OGÓRKOWA

dokładnie taka jak u Mamy 🙂

przepis na 4 porcje:

1 duży pęczek włoszczyzny
ok. 2 litry wody
8 średnich ziemniaków
6 dużych kiszonych ogórków + woda z ogórków do smaku
1 łyżka koperku
2 łyżki śmietany 18%
sól/ pieprz/ 3 liście laurowe
2 ząbki czosnku

Włoszczyznę dokładnie myjemy. Pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Resztę warzyw wkładamy w całości (pod koniec gotowania wyjmujemy je z zupy) i zalewamy wodą. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez ok. 30 minut, aż marchewka, pietruszka i ziemniaki będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce i dodajemy do zupy. Dolewamy trochę wody z ogórków – jej ilość jest zależna od tego jak kwaśną zupę lubimy. Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietaną, dodajemy sól, pieprz i koperek. Zestawiamy zupę z płyty grzewczej i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pyszna!

Wydrukuj


Podobne wpisy

krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z buraków, podany z kiełkami lucerny, prażonymi ziarnami dyni i słonecznika oraz chipsami z boczku. Pycha! przepis na 4 porcje: 2 duże buraki 6 ziemniaków 2 marchewki 1 por – biała część 2 łyżki oleju woda sól, pieprz 2 […]

czerwona zupa z soczewicą

czerwona zupa z soczewicą

CZERWONA zupa z soczewicą i cukinią 🙂 – porcja na 2 dni dla 2 osób- 1l bulionu/wody 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 cukinia 100g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól/ pieprz 1/2 łyżeczki curry […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *