BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda!

przepis na 4 burgery:
4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią)
odrobina masła do posmarowania bułek
500g mięsa antrykotu wołowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól/ pieprz
1 ser camembert z zielonym pieprzem
4 łyżki konfitury z żurawiny
2 spore garście rukoli
8 zielonych szparagów

BUŁKI: bułki przekrawamy na pół. Każdą połówkę smarujemy masłem, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, funkcja grzania grill i pieczemy ok. 5 minut.

MIĘSO: antrykot mielimy przez maszynkę lub przy pomocy blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Formujemy 4 równe kotlety, układamy na rozgrzanej (suchej) patelni i smażymy z obu stron do ścięcia białka. Tak przygotowane kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – obok bułek i wyłączamy piekarnik. Dzięki tej metodzie mięso sobie idealnie dojdzie, a bułki nam się nie spalą 🙂

SZPARAGI: szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, każą przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Odcedzamy i studzimy.

CAMEMBERT: camemberta z zielonym pieprzem kroimy na 12 plasterków – rozkładamy je po 3 plasterki na każdym mięsie.

SKŁADAMY BURGERY: bułka -> 1/2  żurawiny -> rukola -> mięso z serem -> 1/2 żurawiny -> szparagi -> bułka

Wydrukuj


Podobne wpisy

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te są moje ulubione! 800g śledzi a`la matias solonych 2 czerwone cebule 150g […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



25 thoughts on “BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *