faszerowana CUKINIA z tajskim sosem

faszerowana CUKINIA z tajskim sosem

Curry, trawa cytrynowa, chilli, kolendra i mleko kokosowe to zdecydowanie moje klimaty. Dziś przedstawiam Wam mój pyszny kulinarny eksperyment – nam bardzo smakowało 🙂

przepis na danie dla 4 osób:

2 średnie cukinie

farsz:
150g ryżu basmati
6 pieczarek
1 laska selera naciowego
2 łyżki suszonej kozieradki
1 jajko
1 łyżka masła

sos:
400ml mleka kokosowego
200ml wody
1 trawa cytrynowa
½ papryczki chilli
1 łyżka curry madras łagodne
sól

+ kilka gałązek kolendry

FARSZ: ryż basmati gotujemy w osolonej wodzie ok. 12 minut, potem odstawiamy na kolejne 10 by „doszedł”. Do ryżu dodajemy suszoną kozieradkę, masło, jajko, pieczarki starte a tarce oraz seler naciowy pokrojony w cieniutkie plasterki. Dokładnie mieszamy.

CUKINIĘ myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wydrążamy w środku. Nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. SOS: do rondelka wlewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy curry, rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową, pokrojona papryczkę chilli i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem zalewamy cukinię.

Przykrywamy naczynie żaroodporne, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół przez 50 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Wydrukuj


Podobne wpisy

babka ziemniaczano-dyniowa z KASZĄ JAGLANĄ i sosem KURKOWYM

babka ziemniaczano-dyniowa z KASZĄ JAGLANĄ i sosem KURKOWYM

Odczarować kaszę jaglaną! W ostatnim czasie wiele w moim życiu zmian… Wypadało by się zaprzyjaźnić z kasza jaglaną, ale jakoś nie iskrzy… Wertując książki kucharskie, blogi koleżanek w poszukiwaniu antidotum, natknęłam się na przepis Małgosi z QchenneInspiracje i to on przyczynił się do powstania naszego […]

Zupa krem z dyni z czerwonym kurczakiem i migdałami

Zupa krem z dyni z czerwonym kurczakiem i migdałami

Mamy piękną złotą jesień! Kolory na straganach cieszą nasze oczy, a piękne i pękate dynie zachęcają do zakupu 🙂 więc i ja dałam się namówić! Przyniosłam ją do domu i część wylądowała w zamrażarce, część została upieczona i przerobiona na pure a z części powstała […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *