Obowiązkowy element Naszych wspólnych wolnych dni 🙂 Spanie do późna (PÓŹNA czyli później niż codzienna pobudka ok. 6) i pyszna jajecznica! W sezonie KURKOWYM koniecznie z ich dodatkiem 🙂
-> W Naszej Rodzinie jajecznica jest profesją MĘŻA!
przepis na śniadanie dla 2 osób:
100g kurek
100g boczku wędzonego parzonego
5 jajek
kilka piórek szczypiorku
sól
+
1 pomidor
2 rzodkiewki
garść rukoli
pieczywo z masłem
Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kosteczkę a szczypiorek bardzo drobno. Na suchą patelnię wrzucamy boczek i smażymy go przez kilka minut by puścił tłuszcz i trochę się wysmażył na złocisto. Do tak przygotowanego boczku dodajemy kurki i smażymy razem ok. 5-7 minut by grzyby zmiękły. Do boczku i kurek wbijamy jajka i na małym ogniu mieszamy jajecznicę. Doprawiamy solą i dodajemy szczypiorek. Czas smażenia jajecznicy zależy od tego jaką lubimy 🙂 Jeśli lubimy lekko ściętą to po ok. 2-3 minutach jest gotowa. Jeśli lubimy mocno ściętą musimy smażyć ją kilka minut dłużej. Podajemy z rukolą, pomidorem, rzodkiewką i dobrym pieczywem z masłem. PYCHA!
smak letnich śniadań 🙂
prawda! 🙂