Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

ZIEMNIACZANE beziki, paprykowo-czosnkowy KURCZAK i sałatka

ZIEMNIACZANE beziki, paprykowo-czosnkowy KURCZAK i sałatka

Pyszny, elegancki i bardzo prosty obiad, praktycznie w całości z piekarnika 🙂

przepis na obiad dla 2 osób:

BEZIKI ZIEMNIACZANE ok. 20 malutkich bezików:
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka pokrojonego koperku
1 jajko
sól, pieprz

MIĘSO:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
3/4 szklanki wody

SAŁATKA:
2 garście mixu sałat
2 łodygi selera naciowego

SOS miodowo-musztardowy:
2 łyżki miodu
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
MIĘSO: filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym – przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oliwę. Mięso dokładnie macerujemy w przyprawach, przekładamy do małego naczynia żaroodpornego/aluminiowej foremki/blaszki, podlewamy wodą i ustawiamy na blasze piekarnika. BEZIKI ugotowane ziemniaki przekładamy do melaksera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy masło, koperek, sól, pieprz, jajko i przy pomocy łyżki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy beziki. Całość (mięso + beziki na jednej blasze) wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół przez 30 minut i kolejne 10 minut funkcja grzania termoobieg – aby nasze beziki się trochę przyrumieniły. SAŁATKA na talerzach układamy mix sałat. Seler naciowy myjemy i kroimy na cienkie plasterki, układamy na sałacie. SOS: wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Smacznego 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *