Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

pieczony SERNIK z TRUSKAWKAMI

pieczony SERNIK z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy w pełni! to zdecydowanie mój ulubiony okres w roku 🙂 Dziś zapraszam Was na SERNIK pieczony Z TRUSKAWKAMI. W internecie pełno jest przepisów na serniki truskawkowe na zimno – lubię je, ale jeśli mam wybór, zdecydowanie wolę tradycyjnie pieczony sernik. Dzisiejszy przepis jest doskonałym połączeniem tradycyjnego sernika, czekolady i pysznych truskawek.

przepis na blaszkę o wymiarach 23×23 cm

SPÓD:
100g herbatników maślanych
50g masła
2 łyżki dobrego ciemnego kakao

SERNIK:
1kg sera trzykrotnie zmielonego
250g masła
150g cukru
4 jajka
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)

KRUSZONKA:
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka dobrego ciemnego kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka ciepłego masła
+
500g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół.

SPÓD herbatniki i kakao wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i  dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając łyżką. Odstawiamy.

SERNIK Truskawki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotowy sernik wylewamy na czekoladowy spód, wyrównujemy łyżką. Gotowe truskawki mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (dzięki temu podczas pieczenia sernika truskawki pozostaną na górze – nie opadną nam a dno blaszki) i układamy równo na serniku, lekko je dociskając.

KRUSZONKA wszystkie składniki kruszonki mieszamy dłonią. Gotową kruszonkę rozkładamy równo na serniku i truskawkach.

Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Sernik studzimy w piekarniku. Pycha!

Wydrukuj


Podobne wpisy

kokosanki

kokosanki

Kokosanki, to zdecydowanie mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś moja mama piekła je bardzo często, a w Boże Narodzenie były punktem obowiązkowych i to często pieczone na kilka blach (bo każdy je uwielbiał) 🙂 Zapraszam Was zatem, na kawę i kokosankę mojej Mamy!   przepis na […]

sernik z mango

sernik z mango

Sernik z mango był „gwiazdą wieczoru” naszej sylwestrowej domówki 🙂 W związku z tym, że był eksperymentem na ostatnią chwilę, chciałam sprawdzić go jeszcze raz czy wyjdzie 🙂 W między czasie upiekłam go dwa razy, eksperymentując również ze spodem. Smakował nam bardzo zarówno na spodzie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *