Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

ekspresowy RABARBARowiec

ekspresowy RABARBARowiec

Ciasto ekspresowe! idealne gdy wpadną niezapowiedziani goście lub po prostu najdzie ochota na coś słodkiego.

przepis na kwadratowa blaszkę 23x23cm

CIASTO:
300g mąki krupczatki
150g masła
50g cukru

NADZIENIE:
500g obranego rabarbaru
100g cukru
2 łyżki bułki tartej

+ 25g płatków migdałowych

Formę do ciasto wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z funkcją grzania góra/dół. Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy je rękoma tak, aby powstała nam kruszonka. Gotowe dzielimy na pół. Jedna część wykładamy na dno formy wyłożonej papierem i wylepiamy je dokładnie. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut (do momentu aż zacznie łapać złoty kolor). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obrany i umyty rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy go do garnka, zasypujemy cukrem, przykrywamy garnek i gotujemy na najwyższej mocy grzania ok. 5 minut do momentu aż rabarbar puści sok i zacznie się rozpadać. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy z płyty. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Do rabarbaru dodajemy bułkę tarta, mieszamy dokładnie i wykładamy nasze nadzienie na podpieczone ciasto. Rabarbar posypujemy pozostałą częścią ciasta wymieszaną z migdałami i pieczemy przez kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.

Wydrukuj


Podobne wpisy

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, […]



2 thoughts on “ekspresowy RABARBARowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *