kruche ciasto z budyniem i RABARBAREM

kruche ciasto z budyniem i RABARBAREM

Uwielbiam budyń! Połączenie go z kruchym ciastem i rabarbarem okazało się strzałem w 10! Ciasto jest lekko kwaśne z fenomenalnie kruchym ciastem. Idealne do kawy w niedzielne słoneczne popołudnie.

przepis na formę o średnicy 21cm
CIASTO:
300g mąki krupczatki
150g masła
50g cukru

BUDYŃ:
1 litr mleka
2 łyżki cukru
2 duże budynie waniliowe

+ ok. 300g rabarbaru (3 długie cienkie sztuki lub 2 długie grube)

Formę do ciasto wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z funkcją grzania góra/dół.

Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiając je rękoma tak, aby powstała nam kruszonka. Dzielimy ją na 3 części. 2/3 wkładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy je dokładnie. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut (do momentu aż zacznie łapać złoty kolor).

Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe 250 ml mleka przelewamy do miski, dodajemy budynie waniliowe i dokładnie mieszamy. Gdy nasze mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i mieszając energicznie gotujemy go przez ok. 2 minuty.

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na popieczone ciasto wykładamy równo rabarbar, wylewamy gorący budyń i wyrównujemy jego powierzchnię. Całość posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 50 minut.

Wydrukuj


Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *