Uwielbiam budyń! Połączenie go z kruchym ciastem i rabarbarem okazało się strzałem w 10! Ciasto jest lekko kwaśne z fenomenalnie kruchym ciastem. Idealne do kawy w niedzielne słoneczne popołudnie.
przepis na formę o średnicy 21cm
CIASTO:
300g mąki krupczatki
150g masła
50g cukru
BUDYŃ:
1 litr mleka
2 łyżki cukru
2 duże budynie waniliowe
+ ok. 300g rabarbaru (3 długie cienkie sztuki lub 2 długie grube)
Formę do ciasto wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z funkcją grzania góra/dół.
Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiając je rękoma tak, aby powstała nam kruszonka. Dzielimy ją na 3 części. 2/3 wkładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy je dokładnie. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut (do momentu aż zacznie łapać złoty kolor).
Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe 250 ml mleka przelewamy do miski, dodajemy budynie waniliowe i dokładnie mieszamy. Gdy nasze mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i mieszając energicznie gotujemy go przez ok. 2 minuty.
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na popieczone ciasto wykładamy równo rabarbar, wylewamy gorący budyń i wyrównujemy jego powierzchnię. Całość posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 50 minut.