SAŁATKA z kurczakiem, białymi szparagami i kiełkami słonecznika

SAŁATKA z kurczakiem, białymi szparagami i kiełkami słonecznika

Pyszna i bardzo treściwa sałatka, idealna na obiad!
proporcje dla 2 osób
1 mix sałat
1 opakowanie kiełków słonecznika
10 białych szparagów
parmezan
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól/ pieprz/ papryka słodka/oregano
150g jogurtu naturalnego – u mnie jogurt domowy
1/2 pęczka koperku

Kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Smażymy na patelni na złoty kolor. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 5 minut. Po ugotowaniu przecinamy je na pół. Mix sałat przekładamy do miski, jogurt, pokrojony drobno koperek i szczyptę soli – dokładnie ze sobą mieszamy. Układamy na talerzu: mix sałat z jogurtem -> szparagi -> kiełki słonecznika -> kurczak -> parmezan. Pycha!

Więcej informacji na temat zakwasek możecie przeczytać na stronie: www.zakwaski.pl  oraz http://www.jogurt-domowy.pl/a zakwaski do samodzielnego przygotowania jogurtumożna kupić tutaj -> http://sklep.jogurt-domowy.pl/

Wydrukuj

Podobne wpisy

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, […]

warzywny pilaw z dzikim łososiem i sałatą

warzywny pilaw z dzikim łososiem i sałatą

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, której bazą jest ryż lub kasza bulgur ? Ja dziś przygotowałam swoją wersję tej potrawy z wykorzystaniem ryżu basmati. Lekko ostry o wyraźnym smaku curry – dla mnie ideał! Doskonały jako samodzielne danie lub jako dodatek ? porcja obiadowa dla […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *