ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, po upieczeniu jest delikatne i puszyste. Po prostu PYSZNE!

przepis na formę o średnicy 21cm
3 jajka
120g cukru
125g roztopionego masła
250g domowego jogurtu naturalnego – można zastąpić gotowym (kupnym) jogurtem naturalnym
230g mąki pszennej typ 480
70g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka:
1 łyżka ciepłego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej typ 480
1 łyżka mąki migdałowej

ok. 300g rabarbaru (3 długie cienkie sztuki lub 2 długie grube)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Stale mieszając wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko na jednolita masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy na małe kawałki i wykładamy na nasze ciasto lekko go dociskając. KRUSZONKA masło wraz z cukrem i mąkami mieszamy dłonią do momentu postania kruszonki – posypujemy gotową kruszonką nasze ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka.

Więcej informacji na temat przygotowywania domowego jogurtu oraz zakwasek możecie przeczytać na stronie: www.zakwaski.pl  oraz http://www.jogurt-domowy.pl/a zakwaski do samodzielnego przygotowania jogurtu można kupić tutaj -> http://sklep.jogurt-domowy.pl/

Wydrukuj


Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]



14 thoughts on “ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *