Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, po upieczeniu jest delikatne i puszyste. Po prostu PYSZNE!
przepis na formę o średnicy 21cm
3 jajka
120g cukru
125g roztopionego masła
250g domowego jogurtu naturalnego – można zastąpić gotowym (kupnym) jogurtem naturalnym
230g mąki pszennej typ 480
70g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
1 łyżka ciepłego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej typ 480
1 łyżka mąki migdałowej
ok. 300g rabarbaru (3 długie cienkie sztuki lub 2 długie grube)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Stale mieszając wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko na jednolita masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy na małe kawałki i wykładamy na nasze ciasto lekko go dociskając. KRUSZONKA masło wraz z cukrem i mąkami mieszamy dłonią do momentu postania kruszonki – posypujemy gotową kruszonką nasze ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka.
Więcej informacji na temat przygotowywania domowego jogurtu oraz zakwasek możecie przeczytać na stronie: www.zakwaski.pl oraz http://www.jogurt-domowy.pl/a zakwaski do samodzielnego przygotowania jogurtu można kupić tutaj -> http://sklep.jogurt-domowy.pl/
delikatne,aromatyczne, pyszne! Brałabym!
Jest doskonałe! 🙂 polecam serdecznie 🙂
kwaśny rabarbar w jogurtowym cieście musi smakować wyśmienicie!
Jest to zdecydowanie moje ulubione wiosenne połączenie 🙂
Chętnie wypróbujemy przepisu, gdy tylko na lokalnym rynku pojawi się rabarbar 🙂
U mnie juz jest! A ciasto piekłam wczoraj 🙂
To gdzie można wpadać na to ciacho?? Ja juz lecę!
Ja ja uwielbiam takie rabarbarowe ciacha! Dla mnie sezon na rabarbar jeszcze się nie zaczął, muszę iść na zakupy 🙂
Rabarbar i migdały!
Cudne połączenie.
Rabarbar to smak mojego dzieciństwa, więc zawsze z wielką ochotą skuszę się na takie pyszności.
Zaciekawiłaś mnie tym domowym jogurtem! Na pewno smak takiego ciasta jest dzięki temu jeszcze lepszy 🙂
Wow można już kupić rabarbar?Pyszności ! Takie ciasto błyskawicznie zniknie z każdego talerza !
Idealne! Patrzę na jego konsystencję i nie mogę się napatrzyć. Muszę zrobić koniecznie!
Zaczyna się cudowny okres na sezonowe ciasta 🙂 rabarbar jest idealny, do wypieków najlepszy 🙂 poproszę kawałek!