MIÓD z mniszka lekarskiego

MIÓD z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego kiedyś robiła moja Prababcia, robi go także Babcia, moja Mama i robię ja 🙂 przepis jest stale ten sam, wędruje z zeszytu do zeszytu od pokoleń. W naszym domu jest od zawsze! stale obecny w zimie gdy zarazki i bakterie atakują ze zdwojoną siłą, obecny podczas Wigilii – bo kutia bez miodu z mniszka to nie nasza kutia, obecny podczas jesiennej chandry – w dużych ilościach dodawany do herbaty i stale z nami podczas upałów, jako pyszny i niezastąpiony składnik lemoniady. Zawsze mamy go w swoich zapasach!

przepis na ok. 2 litry gotowego syropu
500 kwiatów mniszka lekarskiego
1 ½ litra przegotowanej zimnej wody
1 ½ kg cukru
3 cytryny

Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień – wtedy najlepiej widać, które mają najwięcej pyłku. Po powrocie do domu rozkładamy je na balkonie, żeby wszystkie owady, które w nich jeszcze są sobie poszły 🙂 Cytrynę szorujemy i sparzamy gorącą wodą. Kroimy na plasterki razem ze skórą. W dużym garnku układamy warstwami kwiaty wraz z cytryną: warstwa mniszka, pokrojona 1 cytryna, warstwa mniszka itd… Całość zalewamy zimną przegotowaną wodą i odstawiamy na noc (u nie stoi na blacie kuchennym. Gdy zostawiam je dłużej bo np nie mam jak zrobić rano, wtedy wynoszę garnek do spiżarni – tam jest trochę chłodniej i mogą postać parę godzi dłużej) Następnego dnia odcedzamy kwiaty przez gazę/pieluchę/ścierkę dokładnie odciskami  i wyrzucamy. Wywar z mniszka i cytryn raz jeszcze przelewamy przez gazę – często zdarzają się jeszcze jakieś paprochy.  Wlewamy go do garnka i zaczynamy gotować. Gdy wywar będzie gorący, wsypujemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy rozpuści nam się cały cukier, zmniejszamy moc grzania i gotujemy nasz mód przed około 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Miód powinien się cały czas powoli gotować. Gdy uzyska piękną herbaciana barwę i trochę nam zgęstnieje przelewamy go do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie i ustawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia by wieczka dobrze złapały. Miód przechowujemy z ciemnym i suchym miejscu.

Syrop z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów, korzeni czy łodygi tzw. mlecza. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód, dlatego wiele osób mówi o nim: miód z mniszka. Syrop z mlecza, podobnie jak miód, jest także środkiem łagodzącym kaszel. Jednak miód z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód pszczeli dzięki bogactwu cennych składników, takich jak:

  • witamina A, witamina C i witamina D – niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
  • witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
  • minerały: potas, magnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
  • garbniki – mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
  • związki flawonowe (flawonoidy) – posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
  • triterpeny – obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
  • inulina – jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
  • kwas krzemowy – poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy – hamuje wchłanianie cukrów, kawowy – ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy – poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
  • asparagina – aminokwas pobudzający procesy myślowe. źródło

Wydrukuj

Podobne wpisy

kokosanki

kokosanki

Kokosanki, to zdecydowanie mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś moja mama piekła je bardzo często, a w Boże Narodzenie były punktem obowiązkowych i to często pieczone na kilka blach (bo każdy je uwielbiał) 🙂 Zapraszam Was zatem, na kawę i kokosankę mojej Mamy!   przepis na […]

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]



6 thoughts on “MIÓD z mniszka lekarskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *