chleb SYCYLIJSKI pszenny pełnoziarnisty na zakwasie

chleb SYCYLIJSKI pszenny pełnoziarnisty na zakwasie

Taka smaczna odmiana w Naszym domu! Pyszny chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego!

przepis na 1 blaszkę o wymiarach 11×30 cm

350g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
150g mąki pszennej typ 480
80g zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
1 łyżeczka soli
500ml wody
50g suszonych pomidorów – takich na wagę – suchych – bez oleju
5g suszonego czosnku niedźwiedziego

Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, zakwas, suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i wodę. Wymieszać do połączenia składników – nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą – zrobić w niej kilka dziurek wykałaczką i odstawić na blat kuchenny na 10-12 godzin. Foremkę do pieczenia chleba smarujemy dokładnie masłem. Do formy przekładamy  całe ciasto, wyrównujemy je łyżką i odstawiamy na ok. 2 godziny, aż chleb zacznie nam rosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, funkcja grzania góra/dół. Chleb wkładamy do gorącego! piekarnika i pieczemy 40 minut. Gotowy chleb od razu wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.

Wydrukuj


Podobne wpisy

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

Bardzo lubię ciecierzycę i wszystko co z niej zrobione: pasty, potrawki, zupy czy humusy 🙂 Często przygotowuję na jej bazie smarowidła do pieczywa i właściwie „coś do chleba” w mojej lodówce jest zawsze. Prawdziwego humusu wcześniej sama nie robiłam, ale uwielbiam go jeść 🙂 i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *