Kolejny chlebek 🙂 odkąd w lodówce zamieszkał zakwas coraz częściej się „spotykamy” i „poznajemy” 🙂 Dziś na tapecie ORZECHY WŁOSKIE!
przepis na jedną blaszkę 11x30cm
400g mąki pszennej typ 480
100g mąki żytniej typ 2000
75g zakwasu dokarmionego przez 10-12 godzinami
1 łyżeczka soli
500ml wody
2 spora garść orzechów włoskich – pokrojonych na mniejsze kawałki
2 łyżki orzechów włoskich mielonych
1 garść ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, zakwas, słonecznik, siemię lniane, orzechy i wodę. Wymieszać do połączenia składników – nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą – zrobić w niej kilka dziurek wykałaczką i odstawić na blat kuchenny na 10-12 godzin. Foremkę do pieczenia chleba smarujemy dokładnie masłem. Do formy przekładamy całe ciasto, wyrównujemy je łyżką i odstawiamy na ok. 2 godziny, aż chleb zacznie nam rosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, funkcja grzania góra/dół. Chleb wkładamy do gorącego! piekarnika i pieczemy 40 minut. Gotowy chleb od razu wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.