Idealna na świąteczny stół! Pięknie się prezentuje i doskonale smakuje 🙂
przepis na 1 salaterkę
150g makaronu duże świderki lub innego ulubionego
200g filetu z kurczaka
sól/pieprz/papryka słodka wędzona/papryka chilli
olej do smażenia
1 mały słoik marynowanych pieczarek
125g kukurydzy (mała puszka)
125g czerwonej fasoli (mała puszka)
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
sól/pieprz
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy delikatesowej
Makaron gotujemy al`dente, studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy sól/pieprz/paprykę słodką wędzoną/paprykę chilli, dokładnie mieszamy i smażymy na oleju na złoty kolor, studzimy. Do miski przekładamy kukurydzę, czerwoną fasolę, pokrojone w kosteczkę jajko, pokrojone na pół lub na cztery części marynowane pieczarki i zimnego kurczaka. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gdy nasza sałatka jest wymieszana, dodajemy zimny makaron. Delikatnie łączymy ze sobą całość. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się dobrze ze sobą połączyły. Przed podaniem przekładamy do salaterki i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.