BEZA urodzinowa – 1 urodziny bloga

BEZA urodzinowa – 1 urodziny bloga

Dokładnie 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jeszcze wtedy na blogspot.pl i nie w tak pięknej szacie graficznej jak teraz. Tyle wspaniałych rzeczy się wydarzyło przez ten rok, aż ciężko je chronologicznie uporządkować! Bloga nigdy nie byłoby „na świecie” gdyby nie MÓJ MĄŻ! to właśnie On wierzy we mnie najbardziej i to właśnie On podsunął mi pomysł o założeniu bloga, gdy po raz setny przed podaniem fotografowałam jedzenie 🙂  – dzielnie wszystko próbuje i dzieli się swoimi przemyśleniami 🙂 Bloga nigdy nie byłoby „na świecie” gdyby nie MOJA MAMA! to Ona mnie wszystkiego nauczyła, jest dla mnie wielkim autorytetem i przy niej słowa „coś z niczego” zawsze nabierają realnego wyglądu 🙂 Bloga nigdy nie byłoby „na świecie” gdyby nie moje WSPANIAŁE PRZYJACIÓŁKI! dopingują mnie od samego początku, wspierają i zawsze są! Bloga nigdy nie byłoby „na świecie” gdyby nie MOI CZYTELNICY! bez Was nie byłoby NICZEGO! Jesteście niezastąpieni! a każdy komentarz dodany pod zdjęciami i linkami potraw daje mi „kopa” do dalszego działania. Chciałabym również dziś, serdecznie podziękować Ewelinie ze Studia Kulinarnego Małe Przyjemności, która mnie zauważyła, doceniła i otworzyła WIELKIE DRZWI do spełniania marzeń. Dziękuję również Filipowi z Firmy Pięć Przemian, który ma jeszcze siłę do mnie przyjeżdżać, próbować i czekać cierpliwie na kolejne efekty naszej smacznej współpracy 🙂 Dziękuję także z całego serca JACKOWI który dba o graficzną stronę SłodkiegoZapachuMalin – zawsze mnie ratuje, gdy coś się wali, serwer pada czy zwyczajnie ja coś zepsuje … oraz ANI która jest twórczynią PIĘKNEGO malinowego LOGA 🙂

Z okazji 1 URODZIN chciałabym przedstawić Wam WYJĄTKOWY przepis na bezę! Beza jest fenomenalna! słodka i lekko kwaśna jednocześnie, z pyszną truskawką skąpaną w gorzkiej czekoladzie

przepis na 8 bezików

BEZA:
3 białka
150g cukru kryształu
1 łyżeczka octu jabłkowego

Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu aż nasza piana będzie plastyczna. Czyli nie rzadka ale nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia trzepaczki z piany tworzy am się taki opadający języczek a piana jeszcze nie jest sztywna, jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 2 łyżki – stale ubijając. Gdy dodamy cukier, ubijamy każdą porcję ok. 2-3 minut aby cukier dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodajemy ocet jabłkowy. Ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników. Szybkim ruchem przekładamy naszą pianę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylko i wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – kształt dowolny – tutaj ogranicza nas jedynie nasza fantazja 🙂 Staramy się wyciskać bezy takiej samej wielkości i kształtu – ułatwi to proces suszenia. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i suszymy je przez 100 minut przy funkcji grzania termoobieg. Gotowe bezy studzimy na kratce.

KREM
300ml śmietany 30%
125g serka mascarpone
20g cukru pudru
barwnik spożywczy różowy

Śmietanę i cukier puder wkładamy do miski. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach na sztywną bitą śmietanę. Gdy nasza śmietana jest gotowa (test odwróconej miski) dodajemy po 1 łyżce serka mascarpone. Na sam koniec dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego o ozdobną tylką, nakładamy krem na nasze bezy zostawiając środek pusty.

ŚRODEK bezy wypełniamy kremem LIME CARD

TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE + CZEKOLADOWE OZDOBY

8 truskawek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
papier do pieczenia + rękaw cukierniczy

TRUSKAWKI Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, zanurzamy w niej truskawki i układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. truskawki można również posypać dodatkowo ozdobami z czekolady. Wkładamy do lodówki. OZDOBY CZEKOLADOWE czekoladę, która została nam w misce, przelewamy do małego rękawa cukierniczego – odcinamy delikatnie końcówkę i malujemy ozdoby na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do stężenia.

GOTOWE BEZY URODZINOWE

Wydrukuj

Podobne wpisy

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

Bezy kocham miłością wielką! Odkąd je piekę, zawsze mam ich zapach w swojej spiżarni w razie „W” bo świetnie się przechowują! Beza z dodatkiem LemonCurd jest mistrzostwem świata! Słodko i kwaśno i cytrynowo i słodko jednocześnie! Beziki doskonale sprawdzą się jako deser po wielkanocnym obiedzie. […]

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent! przepis a tort o średnicy ok. 28cm BEZA (najwygodniej będzie przygotować bezę dzień wcześniej): 300g białek (z ok. 9-10 jaj zależnie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *