ŻUREK wielkanocny

ŻUREK wielkanocny

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez prawdziwego domowego ŻURKU! Pyszny, pachnący wędzonką, doprawiony chrzanem, czosnkiem i drobiną majeranku. Koniecznie na domowym zakwasie.

przepis na ok. 3litry żurku
300g wędzonych żeberek
200g dobrej wędzonej kiełbasy
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
sól, pieprz, 4 liście laurowe
600ml ŻURU
2 łyżki chrzanu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
4-6 jajek
Marchew obieramy, myjemy, kroimy w pół talarki i wkładamy do garnka. Resztę włoszczyzny obieramy myjemy i w całości wkładamy do garnka – żeby łatwiej było je potem wyjąć. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w pół talarki. Dodajemy do warzyw. Wlewamy ok. 2,7l wody, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru: pietruszkę, seler i por. Wyjmujemy również żeberka – kości obieramy z mięsa i gotowe mięso wrzucamy ponownie do zupy. Dolewamy ŻUR, doprawiamy chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Jeśli potrzeba również solą i pieprzem. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo (8-9minut). Żurek podajemy z ugotowanym jajkiem i kromką dobrego chleba. Idealny na Wielkanoc!

Wydrukuj

Podobne wpisy

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]

ZUPA krem z cukinii

ZUPA krem z cukinii

Witajcie po wakacjach! Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego spadła temperatura i zrobiło się bardzo jesiennie. Poranki są już chłodne i pachnie wilgocią. Jesień to zdecydowanie moja ukochana pora roku – szczególnie ta „złota polska jesień”. Stragany uginające się pod ciężarem warzyw i owoców, najlepsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *