ŻUREK wielkanocny

ŻUREK wielkanocny

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez prawdziwego domowego ŻURKU! Pyszny, pachnący wędzonką, doprawiony chrzanem, czosnkiem i drobiną majeranku. Koniecznie na domowym zakwasie.

przepis na ok. 3litry żurku
300g wędzonych żeberek
200g dobrej wędzonej kiełbasy
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
sól, pieprz, 4 liście laurowe
600ml ŻURU
2 łyżki chrzanu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
4-6 jajek
Marchew obieramy, myjemy, kroimy w pół talarki i wkładamy do garnka. Resztę włoszczyzny obieramy myjemy i w całości wkładamy do garnka – żeby łatwiej było je potem wyjąć. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w pół talarki. Dodajemy do warzyw. Wlewamy ok. 2,7l wody, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru: pietruszkę, seler i por. Wyjmujemy również żeberka – kości obieramy z mięsa i gotowe mięso wrzucamy ponownie do zupy. Dolewamy ŻUR, doprawiamy chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Jeśli potrzeba również solą i pieprzem. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo (8-9minut). Żurek podajemy z ugotowanym jajkiem i kromką dobrego chleba. Idealny na Wielkanoc!

Wydrukuj

Podobne wpisy

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

Kolejny chlebek 🙂 odkąd w lodówce zamieszkał zakwas coraz częściej się „spotykamy” i „poznajemy” 🙂 Dziś na tapecie ŻURAWINA! przepis na jedną blaszkę 11x30cm 400g mąki pszennej typ 480 100g mąki żytniej typ 2000 75g zakwasu dokarmionego przez 10-12 godzinami 1 łyżeczka soli 500ml wody […]

krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z buraków, podany z kiełkami lucerny, prażonymi ziarnami dyni i słonecznika oraz chipsami z boczku. Pycha! przepis na 4 porcje: 2 duże buraki 6 ziemniaków 2 marchewki 1 por – biała część 2 łyżki oleju woda sól, pieprz 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *