LIME card

LIME card

Pyszny, kwaśny i aromatyczny krem z limonek! Idealny jako dodatek do tortów, babeczek, bezy i innych wspaniałych słodkości.

przepis na słoik ok. 330ml

2 żółtka
1 jajko
50g masła
50g cukru
skórka otarta z 3 limonek
sok z 2 limonek

Do rondelka wkładamy masło, sok z limonki, skórkę z limonki i cukier. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy nasze składniki zaczynają bulgotać, dodajmy żółtka i jajko. Energicznie mieszamy, gotujemy jeszcze około 1 minuty i zdejmujemy z ognia. Przelewamy do słoika. Zimne przechowujemy w lodówce do 7 dni.

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

tort piernikowo-kawowy

tort piernikowo-kawowy

Urodziny to taki dzień w roku, kiedy czuję się na prawdę wyjątkowo 😉 Odkąd pamiętam, w moje urodziny zawsze jest tort. Jak byłam dzieckiem – piekła go mama, jak byłam na studiach – nie ważne czy urodziny wypadały w weekend czy w tygodniu, nie ważne […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *