faszerowane ziemniaki

faszerowane ziemniaki

Ziemniaki, pyry, grule, kartofle – co region to inna nazwa, ale wszędzie smakują doskonale 🙂 Dziś w niecodziennej wersji, bo faszerowane 🙂 Podane z sosem czosnkowo-koperkowym idealnie nadają się na obiad.

proporcje na 7 zapiekanych ziemniaków

ZIEMNIAKI:
7 dużych ziemniaków – Dokładnie myjemy i szorujemy je, gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy. Gdy trochę przestygną, ścinamy ok 1/5 każdego ziemniaka i łyżką wydrążamy środek, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wydrążone ziemniaki przekładamy do miski – dodamy je do farszu.

FARSZ:
150g mięsa mielonego – u mnie indyk
100g boczku
1 papryka
1 cebula
pieprz ziołowy
papryka słodka wędzona
sól/pieprz
100g żółtego sera
+ wydrążone ziemniaki
Boczek kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię i smażymy do wytrącenia się tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajmy do boczku i szklimy. Gdy będzie złocista, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut aż papryka zmięknie a mięso dobrze się usmaży. Gdy farsz na patelni będzie gotowy łączymy go z wydrążonymi ziemniakami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i wędzoną słodka papryką.

Faszerujemy ziemniaki, posypujemy je żółtym serem i zapiekamy w 200 stopniach funkcja grzania termoobieg przez ok. 20 minut. Podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym (jogurt+czosnek+koper+sól)

Wydrukuj

Podobne wpisy

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *